Kožní nemoci

Hojení ran pomocí rázových vln


Kategorie: Aktuality Kožní nemoci 
18.červen 2018

 Ročně utrpí v Česku popáleniny, které vyžadují zásah lékaře více než sto tisíc lidí. Křečové žíly trápí až polovinu dospělé populace. Nejzávažnějším důsledkem žilních poruch je otevřený bércový vřed. Popáleniny, vředy, řezné rány nebo odřeniny umí vyléčit rázová vlna. Tam, kde jiné metody selhaly, léčí a urychluje hojení s úspěšností až 75 procent.

Existují tři typy vysokoenergetických rázových vln, které se liší. Každý typ je vhodný pro aplikaci na rozdílná zranění intenzitou průniku energie rázu do tkáně. Radiální rázová vlna je vhodná pro akutní blokády páteře a žeber, fokusovaná rázová vlna na bolesti kloubů, vazů, záněty šlach, patní ostruhy, „zamrzlé rameno“ atd., a planární rázová vlna, která se aplikuje u nehojících se ran, jako jsou bércové vředy, dekubity; popáleniny; léčba erekce apod.

Pokud se rána hojí pomalu a defekt se prohlubuje, je nejúčinnější léčbou současnosti terapie planární rázovou vlnou. Ve FYZIOklinice ošetří rázovou vlnou desítky pacientů denně, nejčastěji s kalcifikáty ve šlaše svalu, bolestí šlach (entezopatie), svalů a natržením svalových vláken. Vedle chronických ran a svalových bolestí se v létě hojně přidávají také akutní sportovní úrazy.

Unikátní metodou je kombinace rázových vln a manuální fyzioterapie, což přináší vyšší a rychlejší efekt léčby. Propojení fyzioterapie a technologie rázových vln umožňuje změnit dosavadní přístup k pooperační rehabilitaci a minimalizovat dobu rekonvalescence po úrazu nebo operaci.

Podle praktických zkušeností fyzioterapeutky urychlila metoda rázové vlny účinek samotné fyzioterapie až desetinásobně. Lidé většinou varovné signály svého těla neřeší, zpozorní, až když je bolest významně omezuje v běžném životě. Akutní blokáda páteře se například dál projevuje bolestí mezi lopatkami, ve strnulé šíji, v bolesti hlavy, hrudníku a nezřídka eskaluje závratěmi a zvracením. Fyzioterapeutická náprava pak může trvat dva až čtyři měsíce. S terapií rázovou vlnou se pacient zbaví bolesti do tří dnů.

První terapii radiální rázovou vlnou v České republice představila FYZIOklinika v roce 2011. O rok později se přidala také technologie fokusované rázové vlny. S planární rázovou vlnou pracují zdejší fyzioterapeuti od roku 2017. Ta má velký význam především při hojení bércových vředů či diabetických gangrén, ovšem s úspěchem se využívá také k léčbě erektilních dysfunkcí. Jedná se o fyzikální terapii pracující s mechanickými rázy. Vysokoenergetické tlakové vlny se při aplikaci soustředí na postižené místo a pronikají hluboko do tkáně. V místě dopadu rázové vlny dochází k významnému zrychlení biochemických procesů, a tím i opravě porušené tkáně. Využití planární rázové vlny, která je variantou fokusované rázové vlny s elektromagnetickým generátorem zkracuje dobu hojení ran a kožních vředů a zvyšuje šanci na jejich plné zhojení.

Při současném dodržování souvisejících režimových opatření je planární rázová vlna jedním z nejúčinnějších stimulátorů hojivého procesu současnosti.

Na rozdíl od jiných způsobů léčby defektů měkkých tkání je terapie rázovou vlnou neinvazivní metodou, bez lokální anestezie. Její aplikace nemá žádné nežádoucí účinky a výsledný efekt je dlouhotrvající. Jednou z největších výhod rázové vlny je, že ji lze použít v součinnosti s většinou diagnóz klienta s výjimkou zhoubného nádorového onemocnění, u něhož by kvůli podstatě terapie (akcelerace růstu) došlo k nežádoucímu aktivování jak zdravých, tak nádorových buněk. Dle TZ.

www.FYZIOklinika.cz

www.pearmedia.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová