Žena a zdraví

Světový den roztroušené sklerózy – 30. květen


Kategorie: Aktuality Těhotenství 
29.květen 2018

Sázení slunečnic, plavba lodí po Vltavě, koncert tria Michala Prokopa, to jsou jen některé z aktivit, kterými připomínají pacientské organizace Světový den roztroušené sklerózy (RS) v České republice. RS postihuje hlavně mladé lidi, nejčastěji ženy, a přináší poruchy vidění, hybnosti i další potíže. Včasná účinná moderní léčba dokáže zachránit několik desítek let aktivního života.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D.

V 10 městech České republiky připravují regionální pacientské organizace akci Rozsviťme ČR. Lidé při ní budou sázet slunečnice jako symbol naděje a optimismu. Psychika totiž hraje v léčbě roztroušené sklerózy důležitou roli. „Cílem je podpořit pacienty a zároveň upozornit na tuto nemoc, o které bohužel stále panuje mnoho mýtů,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který akce pořádá nebo zastřešuje. Důsledkem neinformovanosti je podle ní to, že se někteří lidé neléčí a ničí si tak vlastní zdraví.

RS Centrum ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Karlově náměstí připravuje ke Světovému dni RS den otevřených dveří. Lékaři na něm budou přednášet a diskutovat s pacienty například o depresích, zdravém životním stylu a sexualitě, to vše ve vztahu k nemoci. Akce se uskuteční 29. května 2018 od 15 do 18 hodin.

Odborné setkání s přednáškami a konzultacemi připravili pro veřejnost lékaři a další specialisté v Sanatoriích Klimkovice na Ostravsku. Pacientská organizace ROSKA České Budějovice plánuje na 30. května benefiční koncert, na kterém jako hlavní host vystoupí Michal Prokop trio. V Praze uspořádá Unie ROSKA týž den pro pacienty a jejich blízké plavbu lodí po Vltavě.

Práci fondu je možné finančně podpořit na účtu číslo 19-2833670227/0100. Lze také využít některou z variant dárcovských SMS nebo posílat peníze prostřednictvím služby darujspravne.cz.  Dle TZ

 

www.rskompas.cz.

www.nfimpuls.cz.  

 

Autor: MUDr. Olga Wildová