Medicína

Pneumokokové infekce jsou stálou hrozbou


Kategorie: Aktuality Očkování 
30.květen 2018

Těžký zápal plic, zánět mozkových blan, otrava krve, akutní zánět středního ucha, záněty vedlejších nosních dutin. To jsou jen některá onemocnění dětí i dospělých, která může mít na svědomí bakterie Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok. V roce 2017 bylo zjištěno 444 případů invazivního pneumokokového onemocnění (IPO), z toho 79 pacientů infekci podlehlo.K nejvíce ohroženým skupinám patří děti pod 5 let věku, senioři nad 65 let a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Streptococcus pneumoniae neboli pneumokok je kulovitá bakterie, která běžně osídluje sliznici úst, nosu a horních cest dýchacích. Šíří se vzdušnou cestou, tedy kašlem a kýcháním, ale nakazit se lze i od nosičů, kteří nemusí mít žádné projevy nemoci. Těm nemusí působit problémy, dokud ale nedojde k oslabení obranyschopnosti organismu například při viróze.

Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo v roce 2017 nahlášeno 444 případů invazivního pneumokokového onemocnění, což je o 121 případů více než v roce 2016. Nejpočetnější skupinou byli pacienti 65 a více letí, kterých bylo celkem 238.  Ve věkové skupině 40-64 let bylo zjištěno 150 případů IPO.

 Pneumokok se v minulém roce nevyhýbal ani dětem pod 5 let věku, u kterých počet případů invazivního pneumokokového onemocnění od roku 2016 stoupl, a to na 15 případů. Dle SZÚ v 79 případech skončila invazivní pneumokoková infekce smrtí, nejčastěji useniorů..V souvislosti se vzestupem počtu IPO v loňském roce je nutné opět upozornit na to, že nejlepší prevencí pneumokokových nákaz je očkování, a to ve všech věkových kategoriích.

Podle MUDr. Šebkové je očkování efektivní. Ročně očkování v České republice zabrání více než 150 000 onemocněním a 500 úmrtím. Očkování proti pneumokokovi se řadí mezi tzv. nepovinná očkování. Je zařazeno do očkovacího kalendáře, který je sestaven na základě doporučení odborníků. Děti jsou od letošního roku očkovány podle schématu 2+1, což znamená,  že první dávka vakcíny se aplikuje od 9.týdne věku dítěte. Druhá dávka se aplikuje 2 měsíce po 1. dávce, třetí dávka ve věku 11-15 měsíců. Dospělí jsou očkováni jednou dávkou konjugované vakcíny. Kojencům a seniorům nad 65 let je očkování proti pneumokokovým infekcím hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Očkováním podle platného očkovacího kalendáře lze předejít vyššímu počtu onemocnění, komplikací i úmrtí na infekční nemoci. Očkování je opředeno mnoha mýty a nepravdivými informace. Jeden z nejrozšířenějších mýtů je, že je příčinou autismu u dětí, což ale vyvrátilo několik celosvětových studií. I přes skutečnost, že očkování může být doprovázeno nepříjemnými vedlejšími účinky, jako je například horečka, nebo bolestivý otok v místě vpichu, rozhodnutím o neočkování vystavují rodiče své děti mnohem závažnějším rizikům.

 Dle TZ

www.mhw.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová