Medicína

Přibylo lidí, kteří si nechávají vyšetřit mateřská znaménka


Kategorie: Rakovina Aktuality 
09.květen 2018

Zhoubný melanom je nejagresivnějším typem rakoviny kůže a nezřídka bývá smrtelný. Pokud se ho ovšem podaří odhalit včas, má nemocný mnohem větší šanci na vyléčení. VZP se proto dlouhodobě snaží vést své klienty k prevenci a přispívá jim na vyšetření kožních znamének. Za poslední tři roky díky tomu počet lidí, kteří tuto možnost využili, stoupl více než dvojnásobně. Loni si příspěvek vyzvedlo už 11 284 klientů a nejsilnější zdravotní pojišťovna jim na ruku vyplatila bezmála 5,2 milionu korun.

 

VZP nyní na důležitost preventivních vyšetření kožních znamének upozorňuje v souvislosti s tím, že 10. 5. 2018 startuje další ročník akce Stan proti melanomu. V Praze budou lékaři zájemce vyšetřovat 10. a 11. května na Václavském náměstí. V Brně se akce uskuteční 14. května a 15. května se přesune do Ostravy.

Dalším důvodem, proč by lidé právě teď měli zajít s podezřelými kožními znaménky k lékaři, je nadcházející letní období. V tom tráví více času v přírodě a na slunci. A právě nadměrné slunění může nemoc odstartovat.

 Bez ohledu na to, že neustále přicházejí do praxe nové účinnější léky, denně v Česku zemře na melanom v průměru jeden člověk. Za léčbu pacientů s touto diagnózou dala loni VZP bezmála 300 milionů korun. Náklady přitom meziročně mírně poklesly, protože pojišťovně se podařilo tlakem na výrobce dosáhnout zlevnění některých léků.

Nejčastěji lékaři odhalí zhoubný melanom na trupu pacienta. Následují dolní končetiny a horní končetiny. Dle TZ

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová