Medicína

Centrum robotické chirurgie ve FN Motol


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
19.duben 2018

Dnešního dne 19. 4. 2018 byl zahájen ve FN Motol provoz Centra robotické chirurgie. U indikovaných výkonů bude nově ve FN Motol využíván systém da Vinci Xi. Jedná se o první přístroj pro robotickou, miniinvazivní operativu v této nemocnici. Do konce kalendářního roku přibudou k urologickým výkonům, které budou v prvních měsících tvořit podstatnou část robotických operací ve FN Motol, výkony z oblasti gynekologie a chirurgie.

Současná medicína jednoznačně směřuje k snižování invazivity operačních výkonů a tedy k snížení jejich dopadu na další život nemocného. „Plně se to projevuje i v léčbě nádorových onemocnění, kde se snažíme skloubit princip radikality (tedy úplného a bezpečného odstranění nádoru) s principem mininvazivity,“ říká prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Jedním z nejmodernějších provedení operačního výkonu je právě použití tzv. operačního robota. Ten se skládá ze tří komponentů: čtyřramenného systému, přístrojové věže a konzole, tzn. vlastního pracoviště operatéra.

Robotická operace je laicky řečeno „vylepšená“ laparoskopie. Při ní jsou do těla pacienta z několika vstupů (vpichů) zavedeny nástroje s pohyblivým kloubem, které ovládá operatér z vnějšku, ze zvláštního stanoviště – tzv. konzole, která je umístěna na operačním sále mimo operační stůl. Mezi operatéra a pacienta tak vstupuje počítačem ovládané zařízení, které však provedení výkonu značně usnadňuje. Ve srovnání s klasickou laparoskopií využívá tento systém 3D zobrazení (u běžné laparoskopie je to jen 2D obraz na monitoru) a přináší tak zejména lepší orientaci v operačním poli. Další velkou výhodou je manipulace prostřednictvím již zmíněných jemných robotických nástrojů s pohyblivým kloubem. Ty umožňují operovat i na místech, které by pro operatéra při použití klasického laparoskopického přístupu byly těžce přístupné, nebo zcela nepřístupné.

Robotická (roboticky asistovaná) operativa zaznamenala v posledních letech ve světě významný nárůst. V současné době je využívána hlavně k urologickým, gynekologickým, chirurgickým, kardiochirurgickým a ORL výkonům. Nejčastěji prováděným operačním výkonem je radikální prostatektomie pro rakovinu prostaty. Ve vyspělých zemích (USA, západní Evropa) je drtivá většina radikálních prostatektomií prováděno robotickým způsobem, v České republice je to zhruba 50 %.

Je patrné, že většina výkonů je prováděna pro nádorová onemocnění. Je proto velmi důležité, aby centrum pracovalo v návaznosti na Komplexní onkologické centrum, což umožní návaznost na další onkologickou léčbu. 

Systém da Vinci Xi je ve FN Motol umístěn v prostorách urologických sálů, které byly po rozsáhlé rekonstrukci zprovozněny na konci roku 2016 a kde bylo již umístění systému pro robotickou chirurgii dlouhodobě plánováno.

Zájemci a návštěvníci FN Motol si ve dnech 23. - 24. dubna mohou manipulaci s reálným robotickým systémem da Vinci Xi sami vyzkoušet, a to v zadní části hlavní haly dospělé části nemocnice (přízemí, modrá budova), kde bude model robotického přístroje umístěn.

 

Dle TZ.

www.fnmotol.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová