Medicína

Světový den ústního zdraví – 20. březen


Kategorie: Aktuality Zuby 
20.březen 2018

Ústní hygiena ovlivňuje celkové zdraví člověka, což je ústředním tématem letošního ročníku Světového dne ústního zdraví, který tradičně připadá na 20. březen. Zubní kazy, záněty dásní a parodontitida mohou při nedostatečném ošetření ovlivňovat celkový zdravotní stav a přispívat ke vzniku cukrovky, srdečních onemocnění, respiračních chorob nebo některých typů rakoviny. Podle odborníků stačí, vyvážená strava bez nadbytečného množství sladkostí, sladkého pečiva a limonád a fast foodů. Také nekouřit a nepít alkohol. A samozřejmě věnovat zubům a dásním pravidelnou a dostatečnou péči.

Studie, kterou FDI provedla v 10 zemích světa na vzorku více než 4000 rodičů dětí ve věku 18 a méně let, zjistila, že pouhých 13 % těchto rodičů vzalo svého potomka k zubnímu lékaři ještě před jeho prvními narozeninami – což je doporučovaný věk pro první preventivní prohlídku. Většina rodičů odložila první návštěvu na dobu mezi prvním a třetím rokem věku dítěte (24 %) a poměrně velká část (22 %) až na období mezi čtvrtými a šestými narozeninami. 20 % rodičů dokonce uvedlo, že na prohlídku k zubaři svého syna nebo dceru nevzali nikdy.

Dobré návyky související s ústním zdravím přitom vznikají brzy. Rodiče by měli navštívit zubaře poté, co se jejich dítěti začne prořezávat první zub, v rámci preventivního opatření proti vzniku zubního kazu v raném dětství. Nemoci zubů a dásní ovlivňují celkové zdraví člověka a bývají spojovány se vznikem celé řady chorob. Letošní Světový den ústního zdraví proto usiluje o to, aby si lidé uvědomili spojitost mezi ústním a celkovým zdravím.

Polovina dotázaných rodičů, kteří vzali své dítě k zubaři, uvedla jako důvod preventivní zubní prohlídku. Ta byla nejčastějším důvodem ve Spojeném království (82 %), Švédsku (77 %), Argentině (65 %), Francii (63 %), Spojených státech (63 %), Austrálii (56 %) a Číně (34 %). Naopak nejčastěji uváděným důvodem pro návštěvu zubaře v Egyptě (56 %), na Filipínách (43 %) a v Maroku (38 %) byla pro dotazované rodiče bolest nebo jiný problém se zuby či dásněmi u jejich dítěte.  

43 % rodičů s dětmi ve věku 18 a méně let také uvedlo, že se osobně ujišťují, že si jejich dítě před spaním vyčistilo zuby. Chtějí tím zabránit onemocnění zubů a dásní, což je i hlavním sdělením Světové dentální federace. Studie zároveň ukázala, že 40 % rodičů dohlíží na to, aby si jejich děti čistily zuby dvakrát denně, a 38 % z nich v rámci prevence kazů omezuje dětem přísun sladkých jídel a nápojů. Jen 26 % rodičů uvedlo, že čistilo dětem zuby osobně, jakmile se jim vyklubal první zub.

Světová dentální federace (FDI) doporučuje nácvik správné techniky čištění, s čímž dospělým i dětem pomůže dentální hygienistka. Pokud si nelze čistit zuby po jídle, doporučuje se žvýkačka bez cukru nebo ústní voda. Nutné jsou pravidelné večerní čištění mezizubních prostor a půlroční preventivní prohlídky u zubního lékaře. Jak doporučuje Světová dentální federace, s tou úplně první by mělo dítě začít nejpozději o svých prvních narozeninách.

Světový den ústního zdraví se slaví každý rok 20. března a je organizován Světovou dentální federací a národními dentálními asociacemi ve spolupráci s globálními partnery ve více než 100 zemích světa. Dle TZ.

www.im-pr.cz

www.sduz.cz.

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová