Medicína

Nejčastější oční vady


Kategorie: Aktuality 
19.březen 2018

Oči dokážou prozradit různé zdravotní obtíže, které nás mohou potkat. Jeden z nejdůležitějších smyslových orgánů našeho těla, kterým z okolí přijímáme až 80 procent podnětů, ale může sám trpět nejrůznějšími vadami a onemocněními.

Při krátkozrakosti špatně rozeznáváme vzdálené předměty, citlivě vnímáme oslnění, při práci s výpočetní technikou či řízení vozidel a strojů. Při krátkozrakosti je obraz vytvářen před sítnicí, a proto dochází k neostrosti obrazu. Krátkozrakost (neboli myopie) se koriguje „mínusovými“ čočkami, které posunou obraz dozadu na sítnici a ten se tak stává ostrým. Řešením jsou buď brýle či kontaktní čočky, anebo laserová operace. V současnosti nejmodernější laser pro odstranění střední a vyšší krátkozrakosti se nazývá femtosekundový. „Laser na základě precizních výpočtů separuje přebytečnou tkáň uvnitř rohovky a chirurg ji následně odstraní speciální pinzetou. Nedojde k narušení samotného povrchu oka, a rohovka si díky tomu zachová svou pevnost a stabilitu,“ říká MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Dalekozraké oko obtížně zaostřuje blízko umístěné předměty. Slabšího stupně si vůbec nemusíme všimnout, protože se oko automaticky doostří (akomoduje). Permanentní akomodace oka nám však může už při stupni +0,5 dioptrie způsobit bolest hlavy, migrény, ospalost či nesoustředěnost. Při dalekozrakosti (hypermetropii) je obraz vytvářen za sítnicí, proto se korekce provádí „plusovými“ čočkami, které posunou obraz vpřed na sítnici. K odstranění dalekozrakosti jsou vhodné laserové refrakční zákroky.

Astigmatismus je vada, která jde většinou ruku v ruce s krátkozrakostí a dalekozrakostí. Přestože vzniká většinou v prvním roce života, může být diagnostikován i v dospělosti, nejčastěji v souvislosti s úrazy, operacemi rohovky a při některých očních onemocněních. Řada lidí dokonce ani neví, že tuto vadu má. Provází ji pálení a řezání očí, nepříjemné bolesti hlavy a šíje, únava a pokles výkonnosti. Astigmatismus se koriguje speciálními brýlovými skly a kontaktními čočkami, ale i laserovou operací. Nejmodernější metodou je aplikace nitrooční čočky.

Po 40. roku naše oční čočky začínají ztrácet svou pružnost, a tím i schopnost zaostřit na blízké předměty. Vetchozrakost (presbyopie) se začne projevovat potřebou oddalovat, až jsou jednoho dne naše ruce příliš „krátké“. Nevidíme dobře na jemné ruční práce, s obtížemi hledáme v mobilním telefonu. Pokud to neřešíme, trpíme bolestí hlavy, pálením očí, nadměrným slzením nebo naopak pocitem písku v očích. Vetchozrakost lze standardně řešit brýlemi „na blízko“. Avšak moderním řešením je nitrooční zákrok typu PRELEX, při němž je do oka implantována speciální víceohnisková nitrooční čočka, která umožňuje dobré vidění do dálky i na blízko bez použití brýlí.

Šedý zákal neboli katarakta patří mezi nejčastější příčiny oslepnutí. Oční čočka se kvůli stárnutí postupně zakaluje natolik, že se vidění stává neostrým a zamlženým, až nakonec může zmizet úplně. „V počátcích se onemocnění nemusí dokonce ani nemusí nijak projevovat, patrné je až v pokročilé fázi. Většinou postihuje osoby starší 65 let, po 75. roce věku se podle statistik objevuje u více než tří čtvrtin populace,“ vysvětluje docentka MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Kataraktu nelze vyléčit brýlemi ani kapkami do očí, ale pouze chirurgickým zákrokem. Dle TZ.

www.side-effect.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová