Klimakterium

Nedostatek testosteronu čeká každého padesátníka


Kategorie: Aktuality Klimakterium Sexuální zdraví 
05.březen 2018

Skutečnost, že se hladina pohlavních hormonů u žen a mužů s věkem snižuje, je všeobecně známá. U mužů není hormonální změna tak zjevná a rychlá jako u žen, ale také by se neměla přehlížet. Každý 5. muž po padesátce trpí výraznějším nedostatkem testosteronu, který nejen že se projevuje řadou obtěžujících příznaků, ale znamená také vyšší riziko závažných onemocnění.

Množství testosteronu v mužském těle výrazně roste v období puberty a dosahuje vrcholu kolem 25. roku věku.  Překvapivě už po třicátém roce začíná hladina testosteronu klesat, a to přibližně o 1 % ročně. Tento pokles může být významně urychlen mnoha faktory, např. nezdravým životním stylem.

Dnešní muž po padesátce je (musí být) jak pracovně, tak společensky aktivní. Se snižující se hladinou testosteronu se ale začínají objevovat různé nepříjemné příznaky, od snížení libida až po nespavost a návaly pocení, a zároveň se zvyšují zdravotní rizika (např. srdečně-cévních onemocnění). Účinná léčba formou substituce testosteronu může omezit obtěžující příznaky a zároveň snížit riziko výskytu závažných onemocnění.

Důležitost řešit pokles mužských hormonů se zvyšuje mimo jiné s prodlužováním života. Za první republiky měli muži naději na dožití necelých 57 let, v roce 2016 to bylo průměrně přes 76 let a v roce 2060 to pak dle Zprávy o stárnutí obyvatelstva bude až 83 let.

Ze studií vyplývá, že s výraznějším nedostatkem testosteronu bojuje přibližně 20 %[1] mužů po padesátce. Snižující se hladina testosteronu se nehlásí pouze sníženým libidem a počtem ranních erekcí. I když je pravdou, že toto jsou zpravidla první příznaky. Mezi další známky nedostatku testosteronu patří např. únava, snížená výkonnost, ztráta svalové hmoty a vyšší sklon k obezitě spojený s ukládáním tuku v oblasti břicha. Výjimkou není ani podrážděnost, horší soustředění, nervozita, deprese a nespavost. Tyto projevy s nedostatkem testosteronu spojuje již málokdo. (Když se ale objeví podobné změny u padesátileté ženy, okolí začne její chování hned vysvětlovat tím, že „je v přechodu“…) Přitom se jedná o varovné signály upozorňující na to, že je čas navštívit urologa nebo praktického lékaře a nechat si hladinu testosteronu vyšetřit formou krevního testu.

Nedostatek testosteronu má skrytá rizika. Muži s nedostatkem testosteronu mají vyšší výskyt cukrovky, vysokého krevního tlaku, závažných onemocnění srdce a cév a různých dalších.Moderní léčebné postupy léčby nedostatku testosteronu jsou založené na pravidelném dodávání chybějícího hormonu. To je možné orálně (tablety), injekčně nebo aplikací gelu na kůži.

Aplikace ve formě gelu je v České republice nejnovější (od roku 2015). Pozitivní změny formou zvýšení sexuální touhy, zlepšení erekce, nálady a snížení únavy je možné sledovat již během prvních 3 měsíců od počátku léčby Později dochází i k mírnému úbytku tělesného tuku, a naopak přírůstku svalové hmoty. Z dlouhodobého hlediska bylo prokázáno též zvýšení pevnosti kostí[2] a snížení rizika vzniku, resp. zlepšení již existujícího metabolického syndromu.[3]

Dle TZ – z vystoupení urologa-androloga MUDr. Libora Zámečníka, Ph.D., FEBU, FECSM na TK v únoru 2018 v Praze

www.focus-age.cz

 



[1] H. J. Schneider, C. Sievers, J. Klotsche et al. Clin Endocrinology, vol. 70, no. 3, pp. 446–454, 2009.

[2] Wang C, et al. J Clin Endocrinol Metab. 2004;89:2085-2098.

[3] Heufelder AE, et al. J Androl. 2009;30:726-733.

Autor: MUDr. Olga Wildová