Knižní recenze a anotace

Miroslav Souček, Štěpán Svačina: Kuchařka lékařů českých 2


Kategorie: Knižní recenze a anotace Aktuality 
24.únor 2018

S nadhledem o životě, jídle a dietních opatřeních

Axonite CZ, 2017, vydání první, str. 145

Velice reprezentativní publikace na křídovém papíře ilustrovaná půvabnými fotografiemi  Karla Meistera,  Petra  Nikla, šéfredaktora a koordinátora projektu Jiřího Širokého a  Miroslavy Špíškové je nejen vhodným pokračováním prvního dílu Kuchařky lékařů českých ,  ale souznění  dálek cizích i českých kuchyní, vzpomínek autorů a především návodem na klidné zamyšlení nad  dary přírody předkládanými  na náš stůl.

Padesát oslovených odborníků se zprvu představuje v krátkém životopise. Následuje popis vztahu k jídlu a konečně recept na pokrm, který vždy toho kterého lékaře nebo lékařku nejvíce oslovil.

Publikace předestírá pestrou paletu  jídel z exotických nebo domácích kuchyní, doprovázených subjektivními prožitky, často vzpomínkami na cesty do ciziny, na  rodinu i dětství.  A tak čtenář i při nepatrné chuťové představivosti  - díky výborné ilustraci – zažije touhu si doporučené specialitky také  někdy dokonce připravit nebo alespoň ochutnat.  

Unikátní publikace je opravdu skvělá, nejen tím, že je kuchařkou, ale zároveň i nahlédnutím do života českých lékařů.

Autor: MUDr. Olga Wildová