Aktuality

„Pomozte nám zachránit lidské životy“


Kategorie: Aktuality 
19.leden 2018

Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) spouští od ledna 2018 kampaň s cílem omladit věkový průměr lidí zapsaných v registru a celkově databázi rozšířit. V současnosti je průměrný věk dárce 27 let a ČNRDD se v kampani Dobro od kosti zaměřuje na věkovou skupinu 18 až 25 let. Zacílení na mladé dospělé vychází z jasně prokázaných výsledků transplantací kostní dřeně, kdy optimálního výsledku je vždy dosaženo s dárcem do 35 let. Do kampaně se zapojili i známé osobnosti, mezi které patří novinář Filip Horký, olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, kajakář Vavřinec Hradílek nebo herci Zdeněk Piškula a Anna Linhartová.

V roce 2017 oslavil Český národní registr dárců dřeně 25 let od svého vzniku. Za toto čtvrtstoletí se zapsalo do registru více než 77 tisíc lidí. Ačkoliv počet dárců v posledních letech roste, ČNRDD se snaží přilákat na své seznamy další, především z řad čerstvě plnoleté mládeže. „U nás samozřejmě platí, že čím více dárců, tím lépe. S každým novým člověkem, který se rozhodne darovat kostní dřeň, roste pravděpodobnost, že se pacient s leukémií uzdraví,“ říká Mgr. Daniel Pagáč, ředitel Českého národního registru dárců dřeně.

S počtem nových dárců souvisí i kampaň, která proběhne v prvním čtvrtletí roku 2018. Registr dárců se dohodl na spolupráci s českými známými osobnostmi, které se do registru zapíší, a navíc budou dárcovství propagovat. V  této kampani se snažíme přesvědčit především maturanty a vysokoškoláky, aby se do našeho registru zapsali. Samozřejmě nikoho neodmítáme, za každého dárce jsme velmi vděční. Tato kampaň má být ale součástí celosvětového trendu – například v USA se cílí na mládež mezi 18 až 24 lety, ve Velké Británii můžete dokonce darovat kostní dřeň už v šestnácti letech,“ přibližuje MUDr. Pavel Jindra, vedoucí lékař Českého národního registru dárců dřeně.

Kromě snahy přimět k registraci co nejvíce mladých lidí je dalším cílem kampaně také rozšířit registr na základě etnicity. „Nikoho se neptáme na jeho původ, nezkoumáme, odkud přišli do Česka jeho předci. Pro nás je směrodatné, aby to byl občan ČR anebo cizinec s dlouhodobým pobytem v ČR se zdravotním pojištěním u jedné z českých zdravotních pojišťoven. Hledáme například v řadách vietnamského etnika, protože ve Vietnamu neexistuje registr dárců dřeně a Vietnamci v České republice na výzvy k zaregistrování do ČNRDD příliš nereagují. Hledáme ale také dárce, kteří se narodili ve smíšené rodině, kde alespoň jeden z rodičů není bílé rasy,“ uzavírá MUDr. Jindra.

DOBRO OD KOSTI (text výzvy osobností): Jsi jedinečná lidská bytost. A možná i jediná. Jediná, která může někomu zachránit život. Stovky lidí na tebe čekají. Stovky miminek, dětí, dospělých každoročně onemocní leukémií. Pomoci jim může jedině transplantace kostní dřeně. Stovky lidí čekají na tvou pomoc. Nejdřív daruješ vzorek krve. Teprve když se ukáže, že právě tebe některý nemocný potřebuje, daruješ svou kostní dřeň. Zapsání do registru zabere 10 minut. 10 minut a daruješ naději na život. Stovky lidí čekají na tvé dobro. Pro každého čtvrtého nemocného se jeho dárce kostní dřeně nenajde. Změň to! Daruj naději. Daruj kostní dřeň. Daruj dobro od kosti. Prosím. Zapiš se do Českého národního registru dárců dřeně. Sdílej tohle video  #dobroodkosti !

Dle TZ

https://youtu.be/dUko2h5J5UM

www.kostnidren.cz/registr

www.kostnidren.cz

www.prkonektor.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová