Aktuality

Nepodceňujte poruchy menstruace!


Kategorie: Plánované rodičovství Aktuality 
11.leden 2018

Vynechané, příliš intenzivní či méně časté měsíčky – to jsou jedny z mnoha poruch, které trápí ženy. Poruchy cyklu mohou v budoucnu vést až k problémům s otěhotněním, proto není radno je podceňovat. Vynechaná menstruace může značit také závažnější nemoci, jakou je například syndrom polycystických vaječníků. Často jsou to méně závážné problémy, které vyřeší pouhá změna životního stylu. Další důvody, proč věnovat pozornost výkyvům cyklu vysvětluje ve svém komentáři sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

Poruchy menstruace dělíme převážně dle četnosti, ale též podle pravidelnosti a intenzity krvácení. Běžně se menstruační krvácení dostavuje s drobnými odchylkami zhruba každých 28 dní. Nejčastějším typem poruch menstruace vůbec bývají prodloužené cykly s opožděným krvácením. Změny v menstruaci většinou každá žena zaznamená sama, problémy s cyklem ale lépe pomáhají lékařům vyhodnocovat menstruační kalendáře.

Poruchy menstruace však nezahrnují pouze zpožděné krvácení, mohou sem patřit rovněž poruchy ovulace. Menstruační krvácení se totiž může objevovat i bez ovulace, což odborně nazýváme anovulačním cyklem. Často se ve své praxi setkávám s tím, že se ženy mylně domnívají, že pokud menstruují, mají i ovulaci. To ale nemusí být pravda. Pokud si ženy nehlídají přítomnost ovulace měřením bazálních teplot, ovulačními testy nebo vyšetřením u gynekologa, nemají šanci rozlišit, zda jim vajíčka skutečně dozrávají, či ne. Nepoznají ani, zda mohou v danou dobu otěhotnět.

Jednou z nejčastějších příčin poruch menstruace bývá syndrom polycystických vaječníků, kdy k ovulaci dochází méně často nebo vůbec. Tuto poruchu odhalí či potvrdí až vyšetření ultrazvukem. Syndrom se často pojí s obezitou nebo s diabetem druhého typu. Může být spojen i se zvýšenou hladinou mužských pohlavních hormonů. K otěhotnění sice dojít může, ale šance, že se tak stane, je při této poruše výrazně menší.

Další z příčin poruch menstruace může být vysoká hladina hormonu prolaktinu, který se v těle přirozeně zvyšuje ve spánku a při kojení. Prolaktin může blokovat dozrávání vajíček, ovšem může rovněž tlumit vzrušivost a způsobovat u žen nezájem o sex. Nejčastějším důvodem jeho zvýšené hladiny bývá stres, vyčerpanost a únava. Pojí se též s nepřiměřenou fyzickou a psychickou zátěží a s nedostatkem odpočinku. Zvýšení hladiny prolaktinu může zavinit i nádorové onemocnění podvěsku mozkového, proto je potřeba výkyvy v krvácení řešit včas.

Nadměrné a časté krvácení může způsobovat chudokrevnost, tedy nedostatek železa v krvi. Ženy pak bývají vyčerpané, unavené a častěji podléhají různým nemocem, především infekčního původu. Proto je i v případě intenzivních měsíčků vhodné problémy konzultovat s lékařem. Naopak méně časté a slabé krvácení se může objevovat u žen s vyšší hladinou androgenů a u žen obézních. Těm také hrozí i vyšší riziko neplodnosti a nádorových onemocnění. Pravidelnost menstruace a přítomnost ovulace je totiž závislá i na vyrovnanosti poměru svalové a tukové hmoty v těle.

V mnoha případech k léčbě stačí, když se žena začne lépe stravovat a přidá více pohybu. Důležité je též zvýšení příjmu některých vitaminů a vhodné jsou i doplňky stravy. Osvědčily se především ty s obsahem mateří kašičky a fytoestrogenů, které pomáhají harmonizovat ženskou hormonální soustavu, například produkt Sarapis mensis. V závažnějších případech lze použít i Sarapis soja, který fytoestrogenů obsahuje ještě více. Vhodné jsou doplňky s obsahem myoinositolu či D-chiroinositolu.

V závažnějších případech by ovšem měl léčbu navrhnout lékař. Ta však nemusí být vždy jen hormonálního původu. A i když se žena rozhodne situaci řešit sama, měla by se nechat preventivně vyšetřit lékařem, aby se předešlo přehlédnutí závažnějších nemocí.

Dle TZ MUDr. Pavla Turčana, gynekologa a sexuologa, člena České společnosti pro menopauzu a andropauzu a dalších odborných společností.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová