Sex a zdraví

Intenzivní cvičení ubíjí sexuální touhu


Kategorie: Aktuality Sex a zdraví 
09.leden 2018

Ke zdravému životnímu stylu dnešních žen patří různorodé fitness aktivity. Podle nejnovějšího výzkumu vědců University of North Carolina však ženy, které pravidelně cvičí s těžkými činkami, nebo se věnují extrémním několikahodinovým workoutům, neprokazují dobrou službu svému sexuálnímu životu. Intenzivní cvičení totiž efektivně vede i k potížím s otěhotněním.

Nejnovější výzkum vědců z University of North Carolina prokázal, že dlouhodobé intenzivní cvičení ničí ženské libido. Vinou je podle studie prosté vyčerpání organismu z velké fyzické zátěže v posilovně, v příliš zatěžovaném těle se navíc mění i hladina hormonů. Extrémní cvičení totiž ovlivňuje hypofýzu neboli podvěsek mozkový, který pak produkuje méně ženského hormonu estrogenu.

Fitness bezpochyby ke zdravému životnímu stylu patří a umírněné cvičení může naopak libido povzbudit. Ženská rozmnožovací soustava ovšem k řádnému fungování vyžaduje určitý podíl tělesného tuku a samozřejmě i hormonální rovnováhu. Snížená produkce estrogenu v sexuálním životě způsobuje ztrátu sexuální touhy, ale ohrožuje ženu i neplodností.

To potvrzuje i výzkum norských odborníků z Norwegian University of Science and Technology provedený na vzorku 3 000 respondentek. Z něj vyplývá, že existují dvě skupiny žen, u nichž se problémy s početím objevily nejčastěji. Do první skupiny patří ženy, které denně intenzivně trénovaly, do druhé pak ty, jež cvičily do naprostého vyčerpání.

Bylo prokázáno, že atletky a vrcholové sportovkyně mívají často problém otěhotnět. Při těžkém cvičení se totiž ve svalech ve větší míře vytváří hormon testosteron, jehož zvýšená koncentrace ženskou schopnost početí negativně ovlivňuje. Po zmírnění cvičení se podle lékařů hormonální hladina obvykle postupně navrátí do rovnováhy a plodnost se obnoví. Dle TZ

www.ruzovyslon.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová