Medicína

Péče o pleť v zimě


Kategorie: Aktuality 
05.leden 2018

Zimní období je pro pleť obzvláště náročné. Čelit musí mrazivým teplotám, větru, ostrému horskému slunci, a především obrovským změnám teplot při přechodu z vytopené místnosti do venkovní zimy.

Ideálním způsobem, jak pokožku připravit na časté střídání teplot, je pravidelné saunování. Pleť si díky němu zvykne na extrémní podmínky a na změny teplot nebude reagovat přecitlivěle. Obzvláště v zimním období je pak saunování pro pokožku velmi prospěšné. Je vhodné i pro jedince s problematickou pletí, pobyt v horku totiž napomáhá odstranění odumřelé kůže a podporuje obnovu lymfatických cest.

Pokud chcete vašemu obličeji dopřát v zimě něco navíc – zázrak naleznete i v lednici. Například vajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin, minerálních látek a vitamínů, zvláště je to komplex vitamínů B. Maska z vaječného bílku navíc skvěle stahuje póry a vypíná pokožku, bojuje proti akné i vráskám. Vaječné žloutky zase pleť hydratují a vyhlazují.

Variant na vaječné masky existuje celá řada. Zprvu se oddělí žloutek od bílku a postupně se využijí obě části vejce. V první fázi ušlehaný sníh z bílků se nanáší na obličej a  překryje se papírovým ubrouskem. Nechá se působit asi půl hodiny, teplou vodou se opláchnou zbytky masky. Vidličkou jemně rozšlehaný žloutek se nanese rovnoměrně na obličej a ponechá se asi 10 minut. Obličej se následně důkladně opláchne studenou vodou.

Také sůl je důležitá pro ošetření pleti. Například výborně detoxikuje a čistí pleť a zlepšuje její obranyschopnost. Díky svým čisticím a hojivým účinkům navíc pozitivně působí při nejrůznějších kožních problémech, mezi něž patří lupénka, akné nebo dermatitida. Sůl v kůži váže vodu, čímž ji hydratuje, postará se navíc o odstranění odumřelé svrchní vrstvy, pleť tak po koupeli zůstane krásně hladká. Velmi prospěšný je také solný peeling.

Blahodárný solný peeling si můžete připravit jednoduše i doma. Využít při tom lze obyčejnou kuchyňskou sůl, mořskou sůl nebo variantu s přídavkem jódu. Hrubost soli si zvolte dle svých preferencí, různě hrubá zrnka případně můžete promíchat. K soli je ideální přidat voňavé koření, bylinky, jehličí, sušené květy nebo kávu či strouhanou citrusovou kůru. Na obarvení a ovonění peelingu pak můžete přidat libovolný esenciální olej nebo šťávu z ovoce či bobulí. Hotová solná směs vám uchovaná v sáčku vydrží na několik použití. V hezkém balení navíc poslouží i jako netradiční dárek.

Dopřát v zimě pleti vrstvu hutného výživného krému je jedna z nejlepších forem péče. Lépe poslouží přírodní másla, jež jsou plná prospěšných vitamínů. Skvělou volbou je například bambucké máslo. Tento přírodní zdroj vitamínu A a E pomáhá v boji proti vráskám, ekzémům i zánětům. Navzdory mylným představám navíc bambucké máslo neucpává póry, naopak pomáhá ničit bakterie a infekce, které mohou být příčinnou akné, a zanechává pleť příjemně hydratovanou. Skvělou volbou je také kakaové máslo obsahující antioxidanty a velké množství vitamínu E. I toto přírodní máslo dopřává pleti potřebnou hydrataci a ochranu a pomáhá minimalizovat vrásky. Dle TZ

www.lesensky.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová