Medicína

Vincentka je známá i za hranicemi ČR


Kategorie: Aktuality 
03.leden 2018

Minerální vodu Vincentku si pro její léčivý vliv na hlasivky a dýchací cesty neoblíbili jen lidé v České republice. Stále populárnější je i za hranicí republiky. Největším exportním odběratelem Vincentky je Slovensko, kde je dobře známá z dob Československa. Dále je to Rusko, které léčivou vodu odebírá déle než deset let a zájem o ní stále stoupá. Vincentka se dodává rovněž do Spojených států i do Maďarska. Od února 2018 poputuje i na Ukrajinu.

Kromě USA si Vincentka získala oblibu i v další vzdálené lokaci – v Číně.  Do Číny se tato minerální voda dovážela téměř pět let. V současnosti je reálný předpoklad, že v roce 2018 budou dodávky do Číny opět obnoveny s jiným partnerem.

Specifickou část výroby – Vincentka sirupy s obsahem rostlinných extraktů z jitrocele a mateřídoušky v kombinaci s minerální vodou z přírodního léčivého zdroje – si pro změnu oblíbili odběratelé na Kypru. Zájem o produkci Vincentky před časem projevila i Jižní Korea a Švýcarsko. „Objednávky ze zahraničí samozřejmě potěší.  Ale kapacita zdroje má své limity a primární pro nás je uspokojit tuzemské odběratele, zejména v období sezony nástupu respiračních onemocnění,“ vysvětluje ředitel společnosti Vincentka Luhačovice..

Distribuce minerální vody ze slavného luhačovického pramene i mimo Čechy a Moravu má přitom bohatou historickou tradici. Již od roku 1780 ji vozili luhačovičtí občané, zvaní vodáci, na vozech v sudech až do hlavního města tehdejšího rakouského mocnářství Vídně.

I dnes Vincentku vydatně využívají moderátoři, herci i zpěváci. Odborníci při nepříjemné ztrátě hlasu či dýchacích virových potížích jako nejúčinnější postup doporučují nalít do nerezového hrnce asi tři až čtyři centimetry Vincentky a pomalu ji zahřívat tak dlouho, než se začne uvolňovat pára, nikoliv však až do varu. Když se začne pára uvolňovat, přehodit si přes hlavu ručník a opatrně se nad hrnec nahnout v takové vzdálenosti, aby se člověk neopařil. Pak už stačí jen asi pět až deset minut léčivou páru vdechovat.  Dle TZ.

www.mhw.cz

www.vincentka.cz
facebook.com/VincentkaLuhacovice.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová