Medicína

Při nachlazení více spěte a vyhněte se nadbytku léků


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky 
15.prosinec 2017

Spolu s nevlídným počasím se blíží další vlna chřipek a nachlazení. Ležet doma v posteli se nechce nikomu, a tak se často hledají „zaručené“ způsoby, jak se nemoci co nejrychleji zbavit. Pravdou však je, že nejlepším lékem na virózy je vyležet je a nechat tělu čas na zotavení. Urputná snaha vyléčit se co nejrychleji může spíše uškodit. Přehnané množství léků může způsobovat žaludeční potíže a na nosní spreje dokonce vzniká závislost.

Žádný zázrak, který by nás z nachlazení vyléčil během pár hodin, neexistuje. Naše tělo potřebuje na zotavení čas a klid. Spánek a odpočinek je nejlepší léčbou, ale zároveň i prevencí. Při spánku se do těla vyplavují důležité hormony, například melatonin a prolaktin, jež jsou příznivé pro tvorbu buněk imunitního systému. Denně bychom měli spát minimálně sedm hodin, protože při nedostatečném množství spánku stoupá riziko nachlazení až trojnásobně. Podle některých lékařů bychom při nemoci neměli ani sledovat televizi nebo pobývat u počítače, záření obrazovky může totiž zhoršovat bolesti hlavy i kvalitu spánku.

Mezi volně dostupné léky na nachlazení a chřipky patří různé horké nápoje, pastilky a spreje do nosů. Snadno se ale stane, že se množství léků přežene. Nepřekračujte denní dávkování ani hodinové rozestupy v užívání. Ačkoliv je velká část léčiv dostupná bez předpisu, mohou mít vážné nežádoucí účinky. Špatná kombinace nepřiměřených dávek léků zdravotní stav ještě zhorší nebo může způsobit žaludeční problémy. Horké nápoje s obsahem paracetamolu jsou nápomocné při nutném pracovním jednání. Na nosních sprejích může dokonce vzniknout závislost a některé z nich sliznice nepříjemně vysušují. Je lépe volit spreje se solí a mědí či bylinné s eukalyptem. Obecně platí, že čím méně chemie, tím lépe. Při nemoci je lépe spoléhat na bylinkové čaje, zázvor a přírodní preparáty s obsahem bylin, které nezatěžují žaludek a játra.

Zvýšit dávky vitamínů, tedy přísun ovoce a zeleniny, je v době nemoci určitě žádoucí, ale nejlépe je starat se o příjem vitamínů celoročně. Pro správně fungující imunitní systém je důležitá rovnováha mezi vitamíny a dalšími minerálními látkami, což zajistí především dostatek zeleniny a ovoce ve stravě. Nejen vitamíny, ale také látky zvané polyfenoly působí proti volným radikálům a pomáhají posilovat imunitní systém. Najdeme je v ovoci a zelenině, ale i v rostlinných doplňcích stravy.

Alkohol oslabuje nejen játra, ale i imunitní systém. Tělo potřebuje k odbourání alkoholu hodně vitamínu B, kyseliny listové, zinku a hořčíku a vylučuje více vitamínu C, draslíku a fosfátu než normálně. Pitím alkoholu se vitamíny ztrácejí.

 Dle TZ Vegall Pharma,s.r.o.

www.vegall.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová