Medicína

Letošní rok zdravotní pojišťovny uzavřou s vyrovnaným rozpočtem.


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
24.listopad 2017

Průběžné výsledky hospodaření zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven ukazují, že zdravotně pojistné plány na rok 2017 budou naplněny podle očekávání. Rezervy na horší časy ale zůstávají velmi nízké – přibližně 1000 Kč na jednoho pojištěnce. Ani rok 2018 pravděpodobně významnější navýšení rezerv nepřinese a systém financování zdravotnictví je tak při neustále se zvyšujících nákladech do dalších let ohrožen. Odborníci se shodují, že změna systému je nevyhnutelná.  

Průběžné hospodářské výsledky zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven naznačují plnění zdravotně pojistných plánů na rok 2017 jak po příjmové, tak po výdajové stránce. „Hospodaření zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven pro rok 2017 se vyvíjí podle předpokladů. To ale nutně neznamená pozitivní vývoj. Nevytváří se totiž dostatečné rezervy, které by zajistily vyrovnané hospodaření i v období s menším hospodářským růstem. Dlouhodobě je proto stávající systém neudržitelný a bez zásadní změny systému nebude stát do budoucna schopen garantovat kvalitní péči,“ konstatuje Ing. Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Současná medicína nabízí v mnoha případech takovou úroveň léčby, kterou jsme si ještě před pár lety neuměli ani představit. Jedná se ovšem zpravidla o natolik nákladnou péči, že ji stávající systém, budovaný v době, kdy úroveň dostupné léčby byla nesrovnatelně nižší, není schopný ufinancovat.  Řešením by mohlo být umožnění spolufinancování některých léků či zákroků z prostředků pacienta nebo komerčního připojištění tak, jak je to obvyklé ve vyspělých zemích.

Nelze samozřejmě očekávat, že si pacient z vlastních zdrojů bude běžně hradit několikasettisícové terapie. Pojišťovny proto navrhují, aby si každý platil léky na běžná onemocnění, které stojí několik desítek, maximálně stovek korun. Samozřejmě za předpokladu, že osobní náklady budou i nadále podléhat limitům sociální ochrany. Díky tomu pak v systému zůstanou v součtu peníze, ze kterých může být někdy v budoucnu uhrazena mimořádně nákladná léčba, která zachrání život a jejíž financování by si málokdo mohl dovolit ze soukromých prostředků.

Náklady na pacienty vyžadující mimořádně nákladnou léčbu stojí ročně několik miliard korun, náklady na roční léčbu jednoho pacienta se mohou pohybovat v řádu milionů korun. Zdravotnický systém v České republice je však dobře nastaven a o mimořádně nákladné pacienty je díky němu postaráno bez ohledu na to, u které pojišťovny jsou registrováni. Na jejich léčbu se totiž skládají všechny pojišťovny dohromady. Díky tomuto nastavení systému nehrozí, že by úhrada léčby byla jakkoliv ovlivněna výší finančních zdrojů jedné pojišťovny, pacient tak má jistotu komplexní léčby bez ohledu na to, u které pojišťovny je registrován. I přesto je však potřeba se zabývat dalšími možnostmi financování, protože stávající systém není dlouhodobě udržitelný. Dle TZ

www.szpcr.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová