Medicína

Stres v rodině výrazně oslabuje dětskou imunitu


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
21.listopad 2017

Oslabená imunita u dětí je problém, se kterým rodiče bojují celoročně, avšak s podzimním a zimním obdobím nabírá na závažnosti. Rozpraskané koutky, časté infekce nebo nadměrná únava, to jsou některé z nepříjemností, jež oslabenou imunitu mnohdy provázejí. Příčinou snížené obranyschopnosti často bývá také nadměrný stres. Udržovat sebe i děti v psychické pohodě je proto v tomto období stejně důležité jako dbát na dostatek vitamínů a nepodceňovat počasí.

Dnešní společnost je soutěživá a stále větší nároky jsou kladeny nejen na dospělé, ale i na děti. I ony musejí zvládat hodně věcí ve velmi krátkém časovém horizontu. Pod tlakem jsou ve škole, kde je kladen velký důraz na výsledky a výkonnost, spoustu času tráví u mobilů a počítačů, a na aktivní odpočinek jim mnohdy nezbývá čas. Pro dětský organismus je takový životní styl velmi náročný a k oslabení imunity tudíž dochází snadno. „Existuje vzájemné propojení mezi psychickými procesy organismu a jeho nervovým, hormonálním a imunitním systémem. Stresorem může být psychická i fyzická zátěž, a pokud je organismus pod nadvládou stresu dlouhodobě nebo je stresor příliš silný, podepíše se negativně na dětské duši i na zdraví dítěte,“ vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec.

Zbystřit byste měli především, jste-li vy nebo vaše děti příliš často unavení. Varovným signálem mohou být také časté virové infekce a kožní projevy, jako například rozpraskané koutky a ekzémy. „Je prokázáno, že děti trpící chronickým stresem častěji onemocní virovými infekcemi a rovněž se z infekcí hůře uzdravují. Stres se spolupodílí pravděpodobně i na onemocnění známém jako chronický únavový syndrom, který může být důsledkem selhání schopnosti organismu vyrovnat se standardním způsobem s virovou infekcí,“ objasňuje lékař Bohumil Ždichynec.

Předcházet vyčerpání a zvýšit odolnost vůči stresu podle lékaře pomůže dostatek vitamínů a minerálů. Nejdůležitější vitamín je C, jenž je stimulantem celého imunitního systému. Při zvýšené zátěži dochází k jeho rychlejší spotřebě a nedostatek se projeví právě snížením celkové obranyschopnosti. Pro správné fungování imunity jsou nepostradatelné také vitamíny A, E a skupiny B. Z minerálních prvků potom zinek, selen, železo a hořčík.

 „Rozpraskané koutky, afty, bolesti v krku nebo zánět spojivek, to jsou nepříjemnosti, které oslabenou imunitu často provázejí. Souvislost s chybějícími vitamíny skupiny B si ale mnozí neuvědomí. Na jeho dostatek je důležité dbát hlavně v zimním období, kdy je organismus k oslabení náchylnější,“ vysvětluje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která nabízí rostlinné doplňky stravy pro posílení imunity. Zajistit optimální životosprávu v rodině pomáhá nejen zdravá strava, ale též pohybové aktivity, kvalitní spánek a nekuřáctví. Pokrýt potřebnou denní dávku vitamínů v období chřipek a nachlazení usnadňují podle lékaře Ždichynce též doplňky stravy vhodné pro děti i dospělé.

Odborné studie prokázaly důležitost dobrých rodinných vztahů pro zdravou imunitu dítěte. Rodiče by pro své zaneprázdnění či pohodlnost neměli zapomínat na to, jaké má dítě kamarády a s jakým okruhem lidí ho seznamují. Propojení uvnitř rodiny a s přáteli, zdravý emocionální život, stejně jako optimální životospráva v rodině jsou návodem k tomu, jak zabránit přenášení stresu z rodičů na děti.

Účinky stresu se postupně sčítají, proto dlouhodobý stres v rodině výrazně oslabuje dětskou imunitu a zvyšuje riziko onemocnění. Stres v rodině, který mohou způsobovat konflikty mezi rodiči nebo nedostatek času na komunikaci s dítětem, způsobuje u dítěte aktivaci sympatického nervového systému. Sympatický nervový systém aktivuje systém hormonální a takovéto zatížení odčerpává energii dítěte a prostředky pro růst z jiných míst těla, kde jsou potřebné mnohem více.

Pozitivní účinky na snížení napětí má rovněž pohyb. Vyrazte proto alespoň jednou týdně s celou rodinou do bazénu, na výlet nebo na dlouhou procházku. Sportovní aktivitou podpoříte uvolnění endorfinů, pobyt na slunci zvýší hladinu serotoninu, jenž je považován za hormon štěstí a pomáhá navodit pocit klidu a pohody. Společně strávený čas navíc pomůže utužit dobré rodinné vztahy. Dle TZ.

www.vegall.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová