Medicína

Modernizace chirurgických oborů ve FN Hradec Králové


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
14.listopad 2017

Vítězem architektonické soutěže na  modernizaci chirurgických oborů Fakultní nemocnice Hradec Králové se stal tým tvořený účastníky Ing. Janem Heráleckým, Ing. arch. Norbertem Obršálem a Ing. arch. Janem Kubátem.  Do vyhlášené architektonicko-urbanistické soutěže v dubnu 2017 se přihlásilo celkem 17 zájemců, pět z nich postoupilo do druhé fáze.

Nové Chirurgické centrum za zhruba 2,4 miliardy korun, které je zařazené mezi strategické investice Ministerstva zdravotnictví ČR, vznikne přístavbou stávajícího Pavilonu akademika Bedrny a jeho následnou kompletní rekonstrukcí. Stavební práce by mohly začít v roce 2021.

Jsme rádi, že se do soutěže přihlásilo 17 zájemců, kteří nabídli různé pohledy na možné řešení Chirurgického centra. Věříme, že celý komplex bude po dokončení dobře sloužit pacientům i zaměstnancům nemocnice,“ řekl k soutěži ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., dr. h. c.

Podrobnější informace o soutěži i jednotlivých návrzích včetně vizualizací je možné najít na www.nextlevelfnhk.cz. Fakultní nemocnice Hradec Králové na začátek příštího roku připravuje pro zaměstnance i veřejnost výstavu jednotlivých soutěžních návrhů, včetně pěti modelů vypracovaných pro druhou fázi soutěže.

Modernizací chirurgických oborů vznikne jeden z největších operačních traktů v ČR, ve kterém bude například 21 nejmodernějších operačních sálů. V novém centru bude 16 lůžkových oddělení se 420 lůžky, centralizuje se oddělení chirurgických ambulantních provozů včetně stacionáře. Podle vedoucího projektu, prof. MUDr. Jana Vojáčka  Ph.D., dojde i ke koncentraci většiny chirurgických oborů a radiologických technik pod „jednou střechou“. Vzniknou také oddělení akutní rehabilitace a multioborové septické oddělení. Dle TZ

www.fnhk.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová