Nemoc a zdraví

Na pomoc diabetikům!


Kategorie: Aktuality Cukrovka 
08.listopad 2017

Za normálních okolností je hladina krevního cukru v krvi (glykémie) udržována ve velmi úzkém rozmezí. Nalačno u člověka bez diabetu glykémie nepřesáhne 5,6 mmol/l (obvykle ale ani neklesne pod 3,9 mmol/l) a po jídle stoupne maximálně o 2 mmol/l.

Příliš nízká hladina glykémie (hypoglykémie, hodnota pod 3,3 mmol/l) znamená akutní stav, který pacient většinou pozná a který je nutné ihned řešit. Hypoglykémii může mít pacient léčený inzulínem nebo pacient, který je léčen určitým druhem léků na cukrovku.

 Měření hodnot hladiny cukru v krvi, tedy glykémie, je zcela zásadní pro správnou kompenzaci diabetu. Díky němu víme, jaký vliv na organismus má dieta, že jídlo zásadním způsobem ovlivňuje hladinu cukru v krvi. A nemusí být jen sladké. Důležitá je i pohybová aktivita, a že glykémii ovlivňuje i řada dalších faktorů jako léky, stres, nemoci… V širším slova smyslu by měl mít pacient přehled i o dalších svých hodnotách (byť ty si nebude měřit každý den), zejména by měl znát svoji hmotnosti, případně krevní tlak.

Každý diabetik dnes už ale určitě ví, že pro správnou kompenzaci diabetu je zásadní selfmonitoring- tzn. pravidelné měření hladiny cukru, kterou provádí pacient sám Ve vztahu k cukrovce se tím myslí především to, že si pacient pravidelně sám měří glukometrem hladinu krevní  glukózy (glykémii) a moč si vyšetřuje na přítomnost glukózy a ketolátek (ani jedno v moči za normálních okolností být nemá).

 Pokud člověk o svou glykémii nepečuje, hrozí mu mnoho komplikací, jako například, syndrom diabetické nohy, retinopatie apod. I přes to, že problémům je vždy lepší předcházet, a pacienti jsou informováni, mnoho osob trpících cukrovkou se neměří tak, jak by mělo. Důvod je jednodušší, než si může leckdo myslet.
Například, že  balení 50 testovacích proužků stojí téměř 400 korun. Tím se totiž může stát důsledná kompenzace na základě selfmonitoringu finančně velice náročná, a také z tohoto jednoduchého důvodu ho pacient neprovádí.

A tak jsme uvítali nález e-shopu www.healthinfo.cz,  kde  lze koupit některé druhy proužků do glukometru za nejnižší cenu.

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová