Medicína

„Žiješ srdcem“ je další preventivní kampaň Loono


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
16.říjen 2017

Po úspěšné preventivní kampani, která svým chytlavým heslem #prsakoule upozorňovala na rakovinu varlat a prsou (proškoleno bylo během tří let přes 21 tisíc lidí, u 34 byla nemoc odhalena včas), přichystala nezisková organizace Loono novou kampaň. Ta se zaměří na problematiku nemocí srdce. Jedním z důvodů jeskutečnost, že příznaky onemocnění srdce rozpozná jen drtivě malé procento populace. Za příznačným názvem Žiješ srdcem #zijessrdcem se skrývá série veřejných workshopů a přednášek po celé ČR, chybět nebude ani speciální výstava designu, skutečných srdcí a charitativní aukce.

Proč je důležité o srdci mluvit? „Kardiovaskulární onemocnění nejsou totiž vidět a ani nebolí. Projeví se až v okamžiku, kdy je již příliš pozdě, což lidé často netuší, a proto si myslí, že se jich netýkají. Opak je bohužel pravdou. Proto je důležité věnovat dostatečnou pozornost preventivním opatřením – zdravému životnímu stylu a návštěvám preventivních prohlídek u praktických lékařů či kardiologů. Neméně důležité je také včas rozpoznat příznaky akutního infarktu či mozkové mrtvice,“ upozorňuje zakladatelka neziskové organizace Loono Kateřina Vacková.

O tom, že nemoci srdce jsou problém a prevence je nutná, svědčí i aktuální veřejný průzkum, který provedla společnost STEM/MARK. Podle ní jen 4 % Čechů ví, jaký je rozdíl a mezi selháním srdce a infarktem a umí jednotlivé příznaky rozeznat. Právě tato zdrcující statika potvrzuje, jak moc je tato problematika závažná. Lékařská statistika je neúprosná, v průměru 60 lidí dostane denně v ČR infarkt. Každý čtvrtý Čech pak trpí hypertenzí.

„Infarkty spolu s mozkovými příhodami tvoří hlavní příčinu úmrtí. Přitom včasná léčba dokáže do značné míry omezit rozsah poškození, které infarkty způsobují. Jde ale o akutní příhody a doslova o minuty. V České republice existuje dobře fungující síť intervenčních kardiologických pracovišť, která jsou schopna nemocným poskytovat tu nejmodernější akutní péči,“ říká prof. Aleš Linhart, přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie a 1. LF UK a VFN v Praze. Připomíná, že bohužel problematika srdce bývá v Česku jedna z nejpodceňovanějších. Na preventivní prohlídky chodí pouhá čtvrtina dospělých.

Kateřina Vacková k tomu dodává: „Nejde přitom jen o prevenci typu zda chodíme na prohlídky k lékaři. Mnoho lidí si neuvědomuje, že zdraví není jen otázkou sportu a zdravého stravování, ale také toho, jak se cítíme psychicky. Pokud věci děláme opravdu a s láskou a naše hobby či zaměstnání se stane naší srdeční záležitostí, pak je to ta nejlepší prevence vlastního zdraví.“

 

Loono pořádá veřejné workshopy Žiješ srdcem v celé ČR:

  • 10. 10. Praha - proběhl
  • 24. 10. Brno
  • 7.11. Liberec
  • další místa a termíny budou postupně zveřejněny na webu Loono.cz

Naopak pokud někdo chodí do práce, která ho nebaví, nebo ho dokonce frustruje a dělá ji jen kvůli penězům, zahrává si naopak s jedním z největších faktorů, jak si zdraví zničit. „Chceme se proto zaměřit i na workshopy ve firmách a upozornit na důležitost kvality pracovního prostředí, jakou součást prevence nemocí srdce,“ doplňuje Vacková.

Podzimní kampaň #zijessrdcem tvoří série workshopů a přednášek ve školách i firmách po celé České republice. Edukace se ujmou mladí medici, potkat je bude možné i na největších kulturních festivalech v tuzemsku i na Slovensku. Podrobnosti a harmonogram akcí najdete na stránkách loono.cz/kde-nas-potkate/. Kromě toho Loono zorganizovalo designovou výstavu, která má rovněž edukační charakter. Vybraní čeští designéři, jako jsou například Liběna Rochová či Maxim Velčovský, vyrobili na téma Žiješ srdcem speciální objekty, instalace a výtvarná díla. Ta budou představena na Designbloku (26.–30. 10.) a následně v pražské DSC Gallery (14.–30. 11.). Výstava vyvrcholí 30. listopadu charitativní aukcí jednotlivých věcí ve prospěch neziskové organizace.

Součástí expozice v DSC Gallery budou skutečná srdce, která pro tyto účely zapůjčí Anatomický ústav 1. lékařské fakulty UK. Návštěvníci uvidí pro porovnání srdce lidské, prasečí, kravské. Během října bude možné si zakoupit limitovanou edici triček, na která navrhla speciální ilustraci Maria Makeeva. K zakoupení budou od 10. 10. do 30. 10., a to speciálně v eshopu Loono.cz.

Obrazové materiály ke kampani Žiješ srdcem na: bit.ly/zijessrdcemPR

Odhlédnutí za kampani #prsakoule na: bit.ly/LoonoPR

Fotografie zakladatelky Kateřiny Vackové na: bit.ly/KVpress

Loono založila před třemi lety Kateřina Vacková. Organizace zastřešuje sedm desítek mladých mediků, lékařů a nadšenců, kteří se věnují především prevenci rakoviny prsu, varlat v kampani #prsakoule a nejnověji i prevenci zdravého srdce #zijessrdcem. Nejen ve školách a firmách pořádají pravidelné workshopy, přednášky a diskuze. Loono má své týmy v Praze, Plzni, Brně i Hradci Králové.

Záštitu a odborný dohled poskytly a dík organizátorů patří:

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

II. interní klinika – klinika kardiologie a angiologie a 1. LF UK a VFN v Praze

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP

Ministerstvo kultury ČR

Primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová

 

Poděkování za podporu Loono a její výstavě designu Žiješ srdcem patří Anatomickému ústavu

  1. LF UK a rovněž Lékařské fakultě v Hradci Králové. (Dle TZ)

www.lf1.cuni.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová