Medicína

30 let Univerzity třetího věku 1. LF UK v Praze


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
15.říjen 2017

Před 30 lety byla v říjnových dnech na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy založena Univerzita třetího věku (U3V). Zájem seniorů toužících po vědění neustává. Kromě znalostí o biologii člověka si absolventi odnášejí i další benefity – zvýšení životní aktivity, sebedůvěru a pocit zdraví. 

Senioři se při výuce na U3V mohou během čtyř semestrů dovědět vše podstatné o biologii člověka – od buňky přes správné fungování lidského těla, jeho onemocnění a předcházení nemocem až po výživu ve stáří či duševní hygienu. Jejím cílem je poskytnout dostatek informací k tomu, aby posluchači porozuměli funkci jednotlivých orgánů i celého organismu. Součástí výuky je i stručná historie medicíny a poznatky o významných osobnostech české lékařské vědy, jakou byl např. J. E. Purkyně.

Hlavním garantem programu U3V byl v roce 1987 ustanoven tehdejší proděkan 1. LF UK fakulty prof. MUDr. Radomír Čihák, DrSc. Spolu s významným českým geriatrem a prvním přednostou Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Jiřím Neuwirthem, CSc., provedl po prvním ročníku šetření studentů U3V. Jak lékaři již tehdy zjistili, pro mnohé posluchače, kteří v minulosti z nejrůznějších důvodů nemohli studovat, znamenala možnost navštěvovat univerzitní studium, splnění životního snu. Navíc u statisticky významné části posluchačů studium vedlo k nárůstu sebedůvěry, pocitu zvýšené životní aktivity a zlepšeného pocitu zdraví.

Tyto „vedlejší efekty“ studia na U3V potvrzuje také současný garant U3V na 1. LF UK přednostka Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Eva Topinková, CSc. Navštěvování školy neposkytuje studentům jenom poznatky jako takové, ale i seznámení se a setkávání s učiteli a vrstevníky – je tedy i důležitou společenskou záležitostí. Často se také stává, že se studenti scházejí i mimo výuku, a to mnohdy ještě dlouho po ukončení společné návštěvy kurzů. Vznikají zde i četná trvalá

Dvouletá výuka U3V probíhá v jarním a zimním semestru – vždy jednou týdně po dvou hodinách. Podmínkou přijetí do kurzu je dosažení důchodového věku a středoškolské vzdělání s maturitou. Toto může být za určitých okolností prominuto. Studium je bezplatné, jen zahajovací manipulační poplatek činí 500 korun. Účastníci Univerzity třetího věku po úspěšném závěrečném testu, dostávají diplom  - Osvědčení o ukončení studia. Následuje slavnostní akt, který se koná ve Velké aule Karolina. Po absolvování základních kurzů mohou studenti pokračovat v pokračovacím kurzu „Novinky v medicíně“ (Klub absolventů univerzity třetího věku), kde mají další možnosti se dále vzdělávat v přednáškovém cyklu, který se každoročně obměňuje. Pro letošní rok jsou připraveny zajímavé kapitoly z očního lékařství a v letním semestru novinky v metabolismu a výživě.

Zájem o studium je mezi seniory velký. Jsou mezi nimi většinou Pražané, ale dojíždějí i mimopražští. „Letos se do 1. ročníku přihlásilo více než 60 studentů, přitom kapacita je zhruba 70. Pokud má tedy ještě někdo o studium zájem, může se přihlásit,“ vypočítává Ing. Barbora Kasalová ze studijního oddělení 1. LF UK.    

Iniciátorem vzniku univerzit třetího věku v České republice byl prof. MUDr. Vladimír Pacovský, DrSc., bývalý prorektor Univerzity Karlovy a děkan Fakulty všeobecného lékařství, emeritní přednosta III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Prof. Pacovský se mimo jiné významně zasloužil o vznik gerontologie a geriatrie jako samostatného lékařského oboru. Myšlenkou univerzitního vzdělávání seniorů se inspiroval jako delegát na prvním Světovém kongresu o stárnutí a stáří, který se konal v roce 1982 ve Vídni. První studenti byli na 1. LF UK (tehdejší Fakultě všeobecného lékařství) přijati v zimním semestru roku 1987. S prof. Pacovským úzce spolupracoval významný anatom prof. Radomír Čihák, mezi významnými dlouholetými přednášejícími byla například fyzioložka prof. Eliana Trávníčková nebo endokrinolog prof. Vratislav Schreiber a mnoho dalších profesorů 1. LF UK. (Dle TZ).                               

www.lf1.cuni.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová