Medicína

Hana Hindráková: Smrtící byznys


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace 
14.říjen 2017

Nakladatelství Alpress , edice Klokan, 2017, vydání první, str. 207

Autorka po vysokoškolských studiích v rámci spolupráce s rozvojovými zeměmi opakovaně navštívila africkou Keňu, kde se mj. seznámila s otřesnými zážitky života tamních obyvatel.

Své osobní zážitky, dojmy a zkušenosti ztvárnila v postavě zdravotní sestry Ellen, která přijela do Ugandy z České republiky, aby pomáhala na dětské klinice – těm nejbezbrannějším – nemocným dětem.  Ellen však záhy poznala, že podané léky dětem nejenže nepomáhají, ale že je zabíjí…..Toto hrůzné poznání se však stává velkou hrozbou také pro sestru Ellen samotnou. Poznává velkého nepřítele v dodávání záměrně nebezpečných – nejen neúčinných léků a pokouší se proti této skutečnosti bojovat.

 A tak se odvíjí vpravdě téměř detektivní příběh soudobého života postavený na problematice falešných léků, která je živá a může se dotýkat každého jedince. Mnoho lékařů, zdravotních sester i laiků totiž o existenci falešných léků vůbec netuší.  Ačkoliv se pochopitelně v publikaci jedná o fikci, příběh je inspirován skutečností. Čtenář je vtažen bezprostředně do děje a konfrontován s neuvěřitelnými skutečnostmi. Výborná dikce, spád děje a zachycení autenticity prostředí určitě zaujmou každého a donutí nejen k obezřetnosti, ale k hlubokému zamyšlení, kam až vláda peněz může dojít.

Smrtící byznys je román, který vznikl za přispění Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Světové zdravotnické organizace, Interpolu a dalších institucí. Falešné léky v lepším případě místo účinné látky obsahují mouku nebo cukr, v horším případě jed na krysy, nemrznoucí kapalinu, rtuť, leštidlo na parkety a jiné jedy či chemikálie. Podle Světové zdravotnické organizace se jedná o jeden z největších problémů světového zdravotnictví! Autorce se povedlo nenásilnou formou, přesto statečně, na tento kruciální problém upozornit. Záměrem je, aby se kniha dostala do rukou co nejvíce čtenářů!

Publikace byla slavnostně pokřtěna počátkem října 2017.

Autor: MUDr. Olga Wildová