Medicína

Unikátní předtransplantační péče u batolete


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
22.září 2017

Na Dětském kardiocentru 2. LF UK a FN Motol byla v tomto roce poprvé v ČR použita mimotělní mechanická srdeční podpora Berlin Heart EXCOR®. Lékaři se k tomuto výkonu rozhodli u 19ti měsíčního batolete z důvodu chronického srdečního selhávání, které již nebylo zvládnutelné léky, a dítě bylo kriticky ohroženo na životě. Mimotělní pumpa dítěti umožnila přenést se přes období, než pro něj byl nalezen vhodný dárce srdce. To se po cca 4 měsících podařilo a zanedlouho po úspěšné transplantaci bylo dítě propuštěno domů.

Dlouhodobé mechanické srdeční podpory dnes představují zásadní obrat v šanci dětských pacientů s těžkým srdečním selháním na úspěšnou transplantaci srdce. U malých pacientů je však nelze implantovat přímo do těla, musí být proto použity mimotělní přístroje.

Mechanická srdeční podpora Berlin Heart EXCOR® je v současné době jedinou léčebnou možností, kterou lze použít u malých dětí s těžkým srdečním selháním ohrožujícím bezprostředně život, aby mohli překlenout čas potřebný do transplantace srdce. „Přístroj vypadá jako pumpa, která je umístěna mimo hrudník pacienta. Funguje tak, že krev je z těla do pumpy a zpět vedena hadicemi napojenými na komory a velké tepny,“ říká MUDr. Roman Gebauer, primář Kardiochirurgického oddělení Dětského kardiocentra. Krev je nasávána do membránou přepažené komůrky a následně pneumaticky pulzatilně vytlačována do krevního oběhu dítěte. Činnost čerpadla zajišťuje řídící jednotka, ke které musí být pacient trvale připojen. Přístroj tak dokáže částečně nebo úplně nahradit funkci jedné nebo obou srdečních komor.

Vlastní implantace přístroje Berlin Heart EXCOR® byla provedena na kardiochirurgickém sále za použití mimotělního oběhu. Jednalo se o vysoce složitý výkon, který týmu hlavního operatéra MUDr. Tomáše Matějky trval téměř 5 hodin. Náročnější než u běžných kardiochirurgických operací byla i pooperační péče o dítě.

 Bylo nutné podávat léky proti srážení krve, aby nedošlo k ucpání pumpy krevní sraženinou. Tyto léky ovšem na druhou stranu zvyšovaly riziko pooperačního krvácení, a proto bylo nutné pacienta pečlivě monitorovat. Jeho stav rovněž ohrožovaly další vážné komplikace - embolie a infekce. Po celou dobu srdeční podpory byl proto malý pacient hospitalizován.

 Kromě zdravotního stavu byla monitorována i činnost čerpadla a další parametry. Použití Berlin Heart EXCOR® je dobrým příkladem rychlého vstupu aplikací umožňujících výměnu zpráv a multimediálních souborů do medicíny. Prostřednictvím smartphonů probíhá každodenní komunikace zdravotnického personálu s firmou vyrábějící tuto srdeční podporu a mohou tak být efektivně a rychle řešeny jakékoliv problémy související s čerpadlem a stavem pacienta.

Malý pacient může být na mechanické srdeční podpoře řadu měsíců. „Podle velké zahraniční studie se do 12 měsíců dožije 67 % dětských pacientů s touto podporou transplantace srdce. U 6 % je možno podporu ukončit, protože se srdce zotaví,“ říká prof. MUDr. Jan Janoušek, Ph.D., přednosta Dětského kardiocentra. Pokud nedojde k významným komplikacím, není vývoj dítěte touto léčebnou metodou nijak negativně ovlivněn. V důsledku normalizace krevního oběhu dochází k zásadnímu zlepšení stavu nemocného. V našem případě čekal malý pacient na dárcovský orgán 4 měsíce a poté podstoupil úspěšnou transplantaci a mohl být propuštěn v dobrém stavu domů.

V posledních třech letech bylo na Dětském kardiocentru transplantováno srdce u 10 pacientů. Třem transplantacím předcházela dlouhodobá mechanická srdeční podpora. Indikací k použití této mechanické podpory je konečné stádium srdečního selhání, které již není zvládnutelné léky. Příčina takového stavu může být u dětí vrozená nebo získaná, například proběhlý zánět srdečního svalu.

Dětské kardiocentrum 2. lékařské fakulty UK a FN Motol slaví v tomto roce 40 let od svého založení. Je to jediné pracoviště v ČR poskytující komplexní léčbu dětem a mladistvým s onemocněním srdce. Za dobu existence bylo v Dětském kardiocentru chirurgicky nebo katetrizačně léčeno úctyhodné množství více než 16 tisíc pacientů, což odpovídá např. počtu obyvatel okresního města Pelhřimov. V auditech European Congenital Heart Surgeons Association (ECHSA) zaujímá Dětské kardiocentrum již řadu let přední místo mezi evropskými pracovišti. Dle TZ.

www.fnmotol.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová