Medicína

Neplodnost jako civilizační nemoc


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
13.září 2017

Obezita, syndrom vyhoření, cukrovka, alergie, chronický únavový syndrom, tyto a další nemoci mají společného jmenovatele — civilizační choroby. Poslední dobou je přiřazena také neplodnost. Rodičovství  vzhledem k nastavenému životnímu stylu se odkládá, a pak řada párů se potýká s následky vyššího věku.

Civilizace mění způsob našeho života. Určuje, kde pracujeme, co jíme, jak uvažujeme o svém životě, plánech a cílech. Stravujeme se průmyslově vyráběnými potravinami, jsme pod nadměrným, trvalým stresem a máme nedostatek pohybu. Nerespektují se biologické hodiny, ani přirozené instinkty. Odborníci tak řeší problémy s početím. Civilizačním chorobám se říká také nemoci z blahobytu. Celosvětové zkušenosti ukazují, že paradoxně větší majetek vede k nižší porodnosti.

Odborník z české reprodukční kliniky - Reprofit International, MUDr. Štěpán Machač upozorňuje rovněž na sníženou plodnost českých mužů. Zatímco dříve se za normální považoval spermiogram v objemu 40 milionů spermií na mililitr, nyní je to 15 milionů/ml. Za posledních 25 let klesl počet mužských spermií o 60 %. Podle statistik se spermiogram každý rok zhoršuje o 1,6 %. Co spermiogram negativně ovlivňuje, je například způsob práce. Počet „sedavých zaměstnání“ roste, v kancelářích tráví lidé až 2 000 hodin ročně. Výkon a úspěch skloubený s pocitem, že je třeba využít všech životních možností, vede k odkládání mateřství u žen. Zatímco v pětadvaceti letech by s početím neměly pravděpodobně žádné problémy, o deset let později už to problém je.

Mnoho pokusů a průzkumů ukázalo, jak moc je společnost odtržená od reality. Nevidíme nikoho umírat, uctíváme technologie. V představách lidí je, že lze vše ovládat – i dobu početí. Ale podle odborníků chodí do reprodukčních klinik stále více párů, kterým se nedaří rychle otěhotnět, ale už nechtějí čekat. Jsou přesvědčeni, že potíže se ihned vyřeší, ideálně do 3 měsíců. Neplodné páry sledují informace na internetu, neustále se dozvídají o nových možnostech, střídají kliniky a hledají zázračnou metodu, která jejich problém okamžitě vyřeší. Při tom je v prvé řadě důležité znát přesnou příčinu neplodnosti.

V tuzemsku má problémy s plodností až čtvrtina všech párů. Díky zásahu reprodukčních klinik se v České republice ročně rodí přibližně 5 000 dětí. V mezinárodním srovnání se tak ČR řadí po bok zemím, jako je Finsko, Norsko nebo Švédsko, kde jsou více než 3 % všech narozených dětí počata metodami asistované reprodukce. Podle lékařů však z biologického pohledu ideálním věkem k přirozenému otěhotnění u ženy zůstává 18. až 25. rok jejího života.

Dle TZ

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová