Encefalitida

Sezóna aktivity klíšťat se prodlužuje


Kategorie: Doporučené očkování Očkování Encefalitida Aktuality 
11.srpen 2017

Celosvětově je každým rokem hlášeno okolo 10 až 15 tisíc případů onemocnění klíšťovou encefalitidou. V České republice je její výskyt dokonce nejvyšší v celé EU. Rizikové oblasti výskytu infikovaných klíšťat se přitom neustále zvětšují. Loni v červenci bylo například zaznamenáno první lokální onemocnění klíšťovou encefalitidou na území Nizozemska. Vlivem mírné zimy (teplota nad 5 °C) se navíc sezóna aktivity klíšťat prodlužuje. Možnou prevenci proti klíšťové encefalitidě představuje očkování, které lze absolvovat kdykoliv během roku.

Česká republika patří společně s Rakouskem, jižním Německem, Slovinskem, Pobaltím a jihem Skandinávie k částem Evropy, které jsou nejvíce zasaženy výskytem klíšťové encefalitidy.

Onemocnění se v posledních letech začalo objevovat i na územích, kde doposud nebývalo, mimo importované nákazy, zcela běžné. V létě minulého roku Nizozemský národní ústav veřejného zdraví a životního prostředí (RIVM) zaregistroval první případ lokálně získané klíšťové encefalitidy v Nizozemsku. Nedávno byly za endemické oblasti klíšťové encefalitidy označeny také Švýcarsko, severovýchodní část Francie či sever Itálie. Na preventivní ochranu v podobě očkování by proto měli myslet i cestovatelé, kteří se vydávají na dovolenou po Evropě.

Klíšťová encefalitida se nachází ve všech krajích na území České republiky. Klíšťata se nejčastěji vyskytují v teplých a vlhkých oblastech, například na březích řek, ve vysoké trávě nebo v lese. Setkat se s nimi ale můžeme také v parcích a na zahrádkách v městské zástavbě. V současné době se tito parazité objevují i na místech s vyšší nadmořskou výškou. Mírné počasí má vliv i na prodlužování sezóny aktivity klíšťat, která se probouzejí při teplotách přesahujících 5 °C. Dochází tak k jejich aktivitě i mimo obvyklou dobu od jara do podzimu. Pokud jsou tedy v zimních měsících vyšší teploty, může dojít k nákaze i dříve. Vzhledem k mírné zimě byly v loňském roce zaznamenány první případy klíšťové encefalitidy dokonce již v únoru. Přestože se klíšťata nejvíce pohybují ve volné přírodě, ohrožen je každý, kdo tráví čas venku.

S přibývajícími teplými dny a vlhkým vzduchem navíc roste riziko jejich výskytu. Kempování, turistika, výlety do přírody, práce na zahradě či pobyty na dětském táboře tak mohou představovat situace možné nákazy klíšťovou encefalitidou. Majitelé domácích mazlíčků si klíště mohou přinést do bytu třeba po procházce v lese.

Očkování je možné po celý rok. Klíšťová encefalitida je potenciálně závažné virové onemocnění, které dosud není antivirotiky léčitelné. Možnou prevenci, jež pomáhá chránit proti nákaze, představuje očkování. Jednou z dostupných vakcín na českém trhu je Encepur®. Tato vakcína nabízí flexibilní očkovací schéma, vyhoví tedy individuálním potřebám každého jednotlivce. K dostání je ve variantách pro děti i dospělé. Očkování lze absolvovat kdykoliv v průběhu kalendářního roku. Při aplikaci tzv. zrychleného očkovacího schématu může být člověk chráněn přibližně již za 3 týdny po jeho zahájení, a může tak využít této výhody v nadcházejících letních měsících. Na očkování přispívá většina zdravotních pojišťoven. Mimo preventivních opatření v podobě očkování by lidé neměli zapomínat na vhodné oblečení a chování při pobytu v přírodě, včetně použití repelentu.

Stejně jako jiné vakcíny, ani vakcína  proti klíšťové encefalitidě neochrání 100 % očkovaných. Aplikace vakcíny může být spojena s nežádoucími účinky, které jsou popsány v příbalových informacích přípravků.

Dle TZ

www.gsk.com

Autor: MUDr. Olga Wildová