Aktuality

Světový den hepatitidy


Kategorie: Aktuality Žloutenka 
28.červenec 2017

Za léčbu pacientů s různými typy žloutenky vydala loni VZP dramaticky více peněz než v roce předchozím. Růst nákladů přesáhl čtvrt miliardy korun (zvýšení o 75 %). Hlavním důvodem je, že loni začala být pro klienty s hepatitidou typu C dostupná moderní biologická léčba. Tu VZP uhradila všem klientům, pro které byla podle lékařů přínosná a kteří splňovali indikační kritéria. Biologická léčba jednoho nemocného s uvedenou diagnózou přitom stojí více než milion korun. VZP zveřejňuje tyto údaje při příležitosti Světového dne hepatitidy, který připadá na pátek 28. července.

Celkem se loni s různými typy žloutenky léčilo 13 840 klientů VZP a péče o ně přišla pojišťovnu na 616,5 milionu korun. Největší díl z toho připadl právě na léčbu nemocných s chronickou virovou hepatitidou, u nichž výdaje stouply dokonce o 80 %. Jen zmíněné biologické přípravky k léčbě hepatitidy C stály přes 288 milionu korun.

Do chronické formy přechází hepatitida typu C často zejména proto, že se dlouho nemusí projevit žádnými příznaky. Jde o infekční onemocnění, které se přenáší nejčastěji krví a postihuje zejména játra. Chronická infekce může vést k cirhóze, selhání či rakovině jater.

Do 90. let 20. století byla prakticky neléčitelná, později se dařilo vyléčit kolem 60 % pacientů. Nové moderní přípravky dávají šanci na vyléčení více než 90 % nemocných.

Proti hepatitidě typu C není možné očkování. To naopak lékaři doporučují u hepatitid typu A a B. Na to také VZP svým klientům přispívá – dětem do 18 let na typ A (proti typu B jsou chráněné povinnou hexavakcínou) a dospělým na oba typy včetně jejich kombinace. V loňském roce čerpalo tyto příspěvky bezmála 11 tisíc klientů a VZP jim vyplatila 5,5 milionu korun.

 TZ: Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

 

www.vzp.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová