Aktuality

Dotaz pro VZP – očkování proti žloutence A u dětí


Kategorie: Dotazy na VZP Aktuality 
27.červenec 2017

Hradí pojišťovna očkování proti žloutence typu A u dětí? Chtěla bych nechat naočkovat dceru dřív, než začne chodit do školky, takže by mě také zajímalo, za jak dlouho vakcína proti onemocnění plně chrání. Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

 

Z veřejného zdravotního pojištění se hradí jen povinná očkovánívybraná očkování nepovinná, přičemž očkování proti hepatitidě A, která je nazývána "nemocí špinavých rukou", mezi nimi není. Očkování proti hepatitidě A (vakcínu i její aplikaci) si zájemci musí zaplatit sami. VZP ale v roce 2017 opět nabízí dětem i dospělým příspěvky na očkování, takže na očkování proti hepatitidě A můžete pro dceru získat příspěvek až 500 korun. To pokryje přibližně polovinu ceny vakcíny. Pětisetkorunový příspěvek na očkování proti hepatitidě mohou od VZP získat také dospělí.

V rámci povinných (a tedy plně hrazených) očkování jsou děti chráněné proti hepatitidě B. Očkování proti ní je zahrnuto do povinných očkování dětí podle českého očkovacího kalendáře od roku 2001. Dnes je součástí tzv. hexavakcíny, jejíž poslední, čtvrtá dávka se podává nejpozději před dovršením 18. měsíce věku dítěte.

Proti hepatitidě A je možné absolvovat dobrovolné očkování, a to již od 1 roku. Očkovací schéma se liší dle typu vakcíny a věku očkované osoby, proto je třeba poradit se s lékařem. Dětem od 1 roku do 15 let se podává vakcína Havrix 720 Junior monodose. Aplikuje se injekčně do svalu paže, případně u malých dětí do stehna. K zajištění dlouhodobé ochrany je třeba podat dávky dvě, druhou optimálně 6 měsíců až 1 rok po první dávce. Maximální možný odstup je 5 let. U dětí mladších dvou let je ale vhodné druhou dávku podat co nejdříve, již po 6 měsících.

Ochrana po očkování nastupuje zhruba za dva týdny po podání první dávky. Přesto je nutné dodržet kompletní očkovací schéma a podat obě dávky vakcíny. Specifické protilátky proti hepatitidě A se vytvářejí cca 1-2 týdny, jejich dostatečně vysoké koncentrace bývá dosaženo po čtyřech týdnech a po aplikaci druhé (posilovací) dávky dochází k dosažení až 100% koncentrace protilátek. Ochrana je pak dlouhodobá.

 

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová