Aktuality

Asistovanou smrt (PAS) začínají podporovat i lékaři


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
24.červenec 2017

Názorová podpora lékařem asistované smrti/ sebevraždy (dále PAS – physician assisted suicide) mezi lékaři zřejmě narůstá. Avšak ve státech, kde je legalizována, se k její realizaci osobně hlásí s vlastní aktivitou jen velmi málo lékařů.

V nedávné době uspořádal Medscape Medical News dotazníkový výzkum na dané téma a vyhodnotil výsledky od téměř 300 respondentů ze zemí, kde je možnost PAS legální. Pouze 17 lékařů využilo této možnosti vůči žádajícím pacientům; 13 % dostalo tuto žádost, ale odmítlo ji; 70 % respondentů žádnou nabídku tohoto rázu nedostalo. Asi 62 % lékařů ze zemí, kde PAS není povolen, odpovědělo, že byli v situaci, v níž by PAS považovali za vhodný.

Celkem šest států nyní uznává PAS; statistiky uvádějí, že v nich lékaři-respondenti souhlasili s PAS u terminálně nemocných v roce 2010 ve 46 %, v roce 2014 v 54 % a v roce 2016 v 57 %; 56 % lékařů v roce 2017 odpovědělo, že rozšiřování pozitivního vztahu k PAS je v zásadě kladně hodnoceno.

Dovoluje lidem/pacientům  aktivně zvolit konec svého života s přispěním medicíny, je proti prodlužování jejich utrpení. Nicméně část lékařů je stále přesvědčena, že PAS není přijatelný podle první Hippokratovy zásady – neublížit. Vyznávají účinnou paliativní péči, nikoli aktivní návod a zajištění prostředku k sebevraždě cestou lékaře.

V diskusi se stále více zdůrazňuje, že lze poslední fázi života prožít bez utrpení pro pacienta a pro jeho rodinu; v intenzivní paliativní péči je k volbě terminální analgosedace i možnost ukončit marné, neúčinné prvky dosavadní léčby.

Diskutující psychiatři, i když PAS vysoce výběrově uznávají, jsou velmi skeptičtí k preskripcím PAS u pacientů s mentálními poruchami; v současné době by mohla pacientům pomoci např. moderní psychoanalytická terapie – vrátit jim psychickou vyváženost.

Internisté poukazují na skutečnost, že existuje právo každého člověka si racionálně zvolit konec vlastního života a to je nezpochybnitelné. Ale „stav mysli je měnlivý a záludný“. K jejímu odborně správnému posouzení je třeba opakovaná žádost o PAS a vyjádření dvou nezaujatých lékařů. Možnost realizace PAS by měla být vyvážena kvalitní hospicovou a paliativní péčí, při níž lze dojít ke smíření pacientů s nezvratným koncem života i s nesnadnou smrtí např. při metastatické fázi karcinomu prostaty.

 AULT Alice: Doctor support for assisted death  rises, but debate continues.

www.medscape.com/viewarticle/882334

 

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

Autor: MUDr. Olga Wildová