Novinky ze zdravotnictví

Při léčbě přípravkem Pradaxa® bylo méně závažných krvácení


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
17.červenec 2017

Nová data ze studie RE-CIRCUIT® ukazují na lepší bezpečnostní profil přípravku Pradaxa® (dabigatran-etexilát) ve srovnání s přípravkem warfarin u pacientů s fibrilací síní (FS) podstupujících katetrizační ablaci (KA). Pacienti s FS, kteří podstoupili KA a zároveň nepřerušovanou léčbu přípravkem Pradaxa® vykazovali méně závažných krvácení a nižší počet závažných nežádoucích účinků ve srovnání s těmi pacienty, kteří byli nepřerušovaně léčeni warfarinem. Výsledky byly prezentovány v rámci 66. výročního zasedání Americké kardiologické společnosti American College of Cardiology ve Washingtonu. Data byla zároveň zveřejněna v časopise New England Journal of Medicine.

Výsledky klinické studie ukázaly, že nepřerušovaná léčba přípravkem Pradaxa® významně snížila riziko závažných krvácení ve srovnání s nepřerušovanou léčbou warfarinem. Absolutní riziko pokleslo o 5,3 % v případě primárního cílového ukazatele – závažná krvácení se vyskytla u 5 z 317 pacientů léčených přípravkem Pradaxa® oproti 22 z 318 užívajících warfarin (77,2% pokles relativního rizika).

Byl pozorován srovnatelný výskyt nezávažných krvácení u přípravku ve srovnání s warfarinem (59 z 317 oproti 54 z 318). U pacientů užívajících přípravek nebyla zaznamenána žádná tromboembolická událost, u warfarinu šlo o jeden případ. Studie se účastnilo 635 pacientů s paroxysmální nebo perzistentní FS podstupující KA. Pacienti svými charakteristikami odpovídali pacientů podstupujících KA v běžné klinické praxi a byli tak pro ošetřující lékaře zdrojem nových relevantních informací.

Klinická studie tímto poskytla specifická data pro podobné klinické situace u přípravku Pradaxa® patřícího mezi nová perorální antikoagulancia (NOAC), který nespadá mezi antagonisty vitamin K.

Přípravek je na trhu již více než 8 let a byl schválen ve více než stovce zemí.

V současné době jsou schválené indikace přípravku následující:

  • Prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u pacientů s nevalvulární fibrilací síní s jedním nebo více rizikovými faktory mozkové příhody
  • Primární prevence žilních tromboembolických příhod u pacientů, kteří podstoupili elektivní totální náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu
  • Léčba hluboké žilní trombózy (HŽT) a plicní embolie (PE) a prevence rekurence HŽT a PE u dospělých.

Dle TZ

www.facebook.com/boehringeringelheim

www.twitter.com/Boehringer

www.youtube.com/user/boehringeringelheim

www.youtube.com/user/CVTV

www.pinterest.com/biglobal

www.instagram.com/boehringer_ingelheim

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová