Medicína

Studenti Univerzity Pardubice získali ceny za přínos k výrobě léčiv


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
28.červen 2017

Univerzita Pardubice a farmaceutická společnost Pfizer v České republice podepsaly Memorandum o vzájemné spolupráci v říjnu 2015. Spolupráce se týká studijního programu farmakochemie a biotechnologií. Jde o obory, které se zabývají výzkumem a procesem výroby léčiv. Zároveň se zaměřují na hledání nových látek, které by bylo možné využít pro medicínské účely. Každý rok ocení společnost Pfizer tři nejlepší práce v magisterském a tři v bakalářském studiu. Mezi studenty rozdělí finanční odměnu ve výši třicet tisíc korun.

Vítězní studenti Univerzity Pardubice si vedle magisterského titulu odnesli z promoce cenu za nejlepší diplomovou práci v oboru farmaceutické chemie. Cenu společnosti Pfizer jim v pátek 23. června 2017 předal děkan Fakulty chemicko-technologické, profesor Ing. Petr Kalenda, CSc.

„Spolupráce s farmaceutickým sektorem je pro nás důležitá, a to jak z hlediska budoucího profesního uplatnění studentů, tak i vědeckého výzkumu. Ceny pro nadané absolventy jsou zároveň motivací k jejich další badatelské práci,“ vysvětluje proděkan Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice prof. Ing. Petr Mošner, Dr. „Při výběru oceněných prací zohledňujeme jejich přínos k řešení aktuálních problémů a možnosti dalšího využití poznatků v oblasti výzkumu a vývoje moderních léčiv.“

Důležitost propojení výzkumu s praxí zdůrazňuje i ředitel společnosti Pfizer v České republice Pavel Sedláček. V rámci magisterského studia letos odborná komise ocenila práci Lucie Paloušové, Jana Konečného a Štěpánky Vlasákové. Na podzim získají Cenu společnosti Pfizer také tři nejlepší práce z bakalářského studia.

Ceny společnosti Pfizer v roce 2017 získali: Lucie Paloušová za diplomovou práci „Recyklovatelný katalyzátor pro asymetrickou Henryho reakci na bázi derivátu imidazolyl-imidazolidinonu“ ve studijním programu Chemie, studijním oboru Organická chemie. Vedoucím diplomové práce byl doc. Ing. Pavel Drabina, Ph.D. Jan Konečný za diplomovou práci „Studium interakce mezi α-cyklodextrinem a konjugátem prednisolon – poly(ethylenglykol)“ ve studijním programu Chemie a technologie materiálů, studijním oboru Technologie organických specialit. Vedoucím diplomové práce byl doc. Ing. Pavel Drabina, Ph.D., a Štěpánka Vlasáková za diplomovou práci „Využití průtokové cytometrie při studiu protinádorové aktivity vybraných isocholinových alkaloidů“ ve studijním programu Speciální chemicko-biologické obory, studijním oboru Bioanalytik. Vedoucí diplomové práce byl RNDr. Radim Havelek, Ph.D.
Dle TZ

www.mhw.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová