Medicína

Dotaz pro VZP – zpětně přehlášení


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
29.červen 2017

Nechala jsem se přeregistrovat k jiné pojišťovně, ale chtěla bych se vrátit zpět k VZP. Kdy mohu podat přihlášku? Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Pokud jste u jiné pojišťovny od 1. 1. letošního roku, můžete si letos v přeregistračním termínu od 1. 7. do 30. 9. podat přihlášku k VZP, díky níž budete pak přeregistrovaná k 1. lednu roku příštího. Pokud u nové pojišťovny teprve budete od letošního 1. července, musíte s přihláškou zpět k VZP počkat na přeregistrační termín od 1. 1. do 31. 3. příštího roku a přechod se následně uskuteční k 1. červenci.

Termíny, kdy je možno podat přihlášku a změnit zdravotní pojišťovnu, vyplývají přímo ze zákona o veřejném zdravotním pojištění. Podstatné je, že zdravotní pojišťovnu lze změnit jen jednou za 12 měsíců, a to vždy jen k 1. dni kalendářního pololetí.

Zároveň platí, že přihlášku ke změně zdravotní pojišťovny lze podat pouze jednu v kalendářním roce a je nutno ji podat v průběhu kalendářního pololetí bezprostředně předcházejícího tomu pololetí, ve kterém má ke změně zdravotní pojišťovny dojít, nejpozději 3 měsíce před požadovaným dnem změny. K případným dalším přihláškám se již nepřihlíží, a to ani tehdy, jsou-li podány ve stanovené lhůtě.

Pojištěnec, který chce změnit pojišťovnu k 1. 7., tedy musí podat přihlášku v době od 1. 1. do 31. 3. daného roku. Kdo chce změnit pojišťovnu k 1. 1. následujícího roku, musí podat přihlášku v době od 1. 7. do 30. 9., samozřejmě jen pokud už v konkrétním kalendářním roce jednu přihlášku k přeregistraci nepodal. Mezi dvěma přeregistracemi totiž musí uplynout 12 měsíců. Podotýkáme, že nemá smysl zkoušet se přehlásit dříve – vše je zaznamenáno v centrálním registru pojištěnců, který by přeregistraci automaticky odmítl.

Mimo uvedené termíny nám můžete svůj zájem o přeregistraci k VZP sdělit kdykoli prostřednictvím našeho webového formuláře a následně včas dostanete předvyplněnou přihlášku, kterou stačí jen podepsat a v zákonném termínu ji podat.

Všechny potřebné informace o tom, jak se přeregistrovat k VZP, jaké doklady potřebujete a jak postupovat po přeregistraci, najdete na našem webu.

www.vzp.cz

 

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová