Medicína

Ubývá dětí, které mají problémy s alkoholem a drogami


Kategorie: Závislosti Aktuality 
26.červen 2017

Za posledních pět let se počet klientů VZP, kterým ještě nebylo 18 let a přesto potřebovali zdravotní péči kvůli problémům s alkoholem nebo drogami, snížil o 22 %. Pojišťovna za jejich léčbu loni vydala přes 14,1 milionu korun. I u nákladů na péči je tak ve srovnání se stavem před pěti lety patrný pokles, konkrétně o 7,6 %. Ač se tento trend může možná zdát překvapivý, je v souladu s jinými studiemi zaměřenými na vývoj chování dětí a mládeže.

VZP zveřejňuje uvedená data při příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi, který připadá na 26. 6. 2017. Dalším důvodem je pak i nadcházející vysvědčení a období prázdnin, které dávají mnohem dětem příležitost k experimentování – nemají pravidelný školní program a jsou více než jindy bez dozoru dospělých.

Návykovou látkou, která loni přivedla do péče lékařů nejvíce klientů VZP mladších 18 let, byl dle očekávání alkohol. Následovaly marihuana a pervitin. Pořadí nejčastěji užívaných drog je přitom v posledních letech prakticky neměnné.

Že se méně kouří, pije alkohol a užívá drogy, ukázala už loni například Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD). Podle ní mezi lety 2011 a 2015 výrazně poklesla konzumace alkoholu a rovněž pokračoval pokles zkušeností mládeže s nelegálními drogami. Pokles byl zaznamenán u všech sledovaných nelegálních drog včetně konopných látek. Podrobnosti najdete zde.

TZ: Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

 

www.vzp.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová