Nemoc a zdraví

Světový den boje proti nádorům mozku – 8. červen


Kategorie: Aktuality Rakovina 
08.červen 2017

Nádorová onemocnění mozku představuje pro člověka závažný problém, ať už se jedná o jeho zhoubnou či nezhoubnou formu. Prostor v lebce, která mozek chrání, je limitovaný, a proto mohou i nezhoubné nádory svým růstem a tlakem na okolní tkáň ohrozit jedince na životě.

Příznaky nádoru mozku mohou být zejména zpočátku nejasné. Velkou roli hraje samozřejmě to, kterou část mozku zhoubné bujení postihne. Mezi možné signály nemoci patří přetrvávající bolesti hlavy, ale třeba také poruchy zraku, sluchu, nezřetelná nebo i koktavá řeč, náladovost a změny chování, poruchy rovnováhy, poruchy citlivosti, epileptické záchvaty…

Nádory mozku vznikají primárně z buněk mozkové tkáně nebo okolních struktur (např. mozkových plen). Vyskytují se však také jako metastázy jiného karcinomu, který se může nacházet kdekoliv jinde v těle člověka. Mezi běžně používané léčebné metody patří operace, ozařování a chemoterapie.  

Téměř 300 milionů korun zaplatila v uplynulém roce Všeobecná zdravotní pojišťovna za péči o své klienty, u nichž jí lékaři vykázali jako diagnózu nádor mozku. Průměrné roční náklady na léčbu jednoho pacienta přesáhly 81 tisíc korun. Jak celkové, tak průměrné náklady, ale i počty nemocných rok od roku stoupají. VZP zveřejňuje aktuální data při příležitosti Světového dne boje proti nádorům mozku, který připadá na 8. červen 2017.

Celkové náklady na péči o nemocné s nádorem mozku stouply za poslední tři roky o 15,7 %. Pacientů přitom za stejnou dobu přibylo o 6,4 %. To, že výdaje nejsilnější tuzemské pojišťovny rostou rychleji než počet nemocných, má ovšem jednoduché vysvětlení – péči prodražuje mimo jiné to, že do praxe stále přicházejí nové a účinnější léky a léčebné postupy. Ty dávají nemocným větší šanci na léčbu, jsou ale také o něco dražší.

Nejvíce klientů s uvedeným onemocněním evidovala VZP v předchozích třech letech v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Počet pražských pacientů v loňském roce překročil hranici pěti set a jejich léčba stála přes 37 milionů korun.

Jde o počty všech klientů VZP, u nichž lékaři vykázali pojišťovně jakoukoliv péči související s nádorem mozku, tedy nejen o nově zjištěné případy v daných letech.

Dle TZ

Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová