Medicína

Klient s roztroušenou sklerózou stojí VZP až 122 tisíc ročně


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
29.květen 2017

Bezmála 1,9 miliardy korun zaplatila v uplynulém roce Všeobecná zdravotní pojišťovna za péči o své klienty s roztroušenou sklerózou. Tuto diagnózu jí lékaři vykázali u 15 484 pacientů. Počet nemocných se meziročně zvýšil o necelá 4 %, náklady ale stouply o 19 %. To je způsobeno mimo jiné tím, že v posledních letech prudce přibylo lidí, kterým VZP hradí nejmodernější biologickou léčbu. Zatímco loni dala nejsilnější pojišťovna za jednoho pacienta s roztroušenou sklerózou v průměru necelých 122 tisíc korun, roční výdaje za klienta s biologickou léčbou této nemoci překročily 254 tisíc.

 

Roztroušená skleróza je onemocnění centrálního nervového systému. Její příčina není známa. Propuká nejčastěji mezi 20. a 40. rokem života. U některých pacientů se projevuje poměrně mírnými relapsy s dlouhými mezidobími bez jakýchkoli příznaků, u některých postižených se ale od prvního záchvatu stav trvale zhoršuje. Již ve středním věku mohou být nemocní trvale upoutáni na lůžko a inkontinentní.

I když je roztroušená skleróza nemoc zatím nevyléčitelná, lze ji minimálně v počátečních stadiích léky dobře kontrolovat. K tomu pomáhá i stále dokonalejší léčba.

Klienti VZP mají dlouhodobě jistotu, že pojišťovna uhradí moderní biologickou léčbu každému, kdo ji má řádně indikovanou podle tuzemských indikačních pravidel. Počet lidí s touto léčbou proto poměrně prudce stoupá. Zatímco například v roce 2007 jich bylo u VZP celkem 2 497, loni už se jejich počet vyšplhal na 6 076, což je skoro dvaapůlkrát více.

TZ: Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Autor: MUDr. Olga Wildová