Medicína

O jedné krásné a účelné pomoci – Tour4change


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
27.květen 2017

Zdraví a handicapovaní členové sdružení Černí koně se letos již počtvrté vydávají na turné „Tour4change“ Českou republikou. Jejich cílem je překonat bariery mezi znevýhodněnými a zdravými dětmi. Během svého putování navštíví pět měst, kde se školáci seznámí s problematikou zdravotního handicapu jiného dítěte. Děti se při této příležitosti mohou zapojit do pomoci díky aktivitě „Děti dětem“, a to tak, že našlapou určitý počet kilometrů na speciálních trenažérech podle vlastních možností. Za každý najetý kilometr sponzoři přispějí penězi na dětský handbike – kolo na ruční pohon pro ty, kteří by si toto speciální kolo nemohli dopřát.

Edukativní turné, které pořádá sdružení Černí koně, odstartuje v pondělí 29. května 2017 v parku Ladronka v Praze 6. Dále jeho zdraví i handicapovaní členové navštíví pět měst, kde je pro zúčastněné děti základních škol připravený bohatý program. Děti si mj. vyzkouší jízdu na trenažéru handbiku, invalidním vozíku i chůzi se slepeckou holí.

Pořadatelé, slovy Tomáše Poucha, předsedy z.s. Černí koně, chtějí dosáhnout vzájemnou interakcí větší pochopení většinové společnosti a zbořit případné bariery mezi těmito dvěma světy. Také chtějí, aby přítomné děti poznaly kouzlo pomoci druhému a pamatovaly si tuto možnost i nadále. Setkání se budou konat v následujících městech:

29. 5. – Praha, park Ladronka

30. 5. – Pardubice, Pernštýnské náměstí

31. 5. – Zlín, náměstí Míru

1. 6.  – Ostrava, Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovic

2. 6.  – Brno, dopravní hřiště Riviéra

Nová aktivita sdružení se týká dětí do 15 let, které pomohly, pomáhají nebo chtějí pomoci zdravotně znevýhodněnému dítěti.(Více na: www.soutezsuperhrdina.cz ). Slavnostní ukončení této aktivity: Děti dětem bude v sobotu 3. června 2017 na náměstí Míru ve Zlíně, kde bude rovněž expozice Černých koní v rámci Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež – od pátku 26. 5 2017 do soboty 3. 6. 2017.

Tvář letošní Tour4change je statečná bojovnice Marianka Vaněčková, která trpí spinální svalovou atrofií. Vzhledem ke zhoršující se skolióze páteře musí Marianka podstoupit operaci, která by měla ulevit od silných bolestí zad. Znamená ovšem i zvýšené náklady pro rodinu. Nejen samotný výkon, ale bude třeba nový elektrický vozík, auto s plošinou, zvedací zařízení do bytu, kompenzační pomůcky, osobní asistent. Marianka stráví dva až tři měsíce doma na lůžku, pak bude následovat dlouhodobá rehabilitace, možná i léčebný pobyt v lázních. Všechny tyto aktivity a pomůcky jsou hrazeny pojišťovnami jen zčásti nebo vůbec.

Proto všechny finance, které se pro rodinu podaří získat, budou využity právě na ně. Mladá dáma, kterou baví fotografování a youtubering, sama pomáhá nemocným. S maminkou organizuje benefiční show, účastní se akcí, radí ostatním. Proto si pomoc rozhodně zaslouží!

Více na: www.mariankavaneckova.cz


Dle TZ

www.cernikone.cz

www.amic.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová