Medicína

Bakteriální vaginóza


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
15.květen 2017

Bakteriální vaginóza je nejčastějším vaginálním onemocněním. Dle aktuálního průzkumu společnosti Exeltis jí trpí více než čtvrtina oslovených žen. Při tomto onemocnění dochází ke změnám přirozené bakteriální rovnováhy v pochvě doprovázené řadou nepříjemných příznaků. Pro správnou léčbu i prevenci je důležité dobře rozpoznat bakteriální vaginózu od ostatních poševních onemocnění, zejména od mykózy. Téměř 50 procent českých žen však nedovede rozpoznat rozdíl mezi těmito onemocněními..

Bakteriální vaginóza postihuje 30 - 40 procent žen ve fertilním věku. Projevuje se změnou pH v pochvě, ale také dalšími obtěžujícími příznaky. „Pro vaginózu je hlavním příznakem vodnatý výtok s nepříjemným zápachem po rybách, doprovázený svěděním. Nástup potíží je postupný,“ říká MUDr. Oldřich Šottner, porodník a gynekolog, a dodává: „Velmi často ženy bakteriální vaginózu zaměňují s mykózou, která se projevuje bílým hrudkovitým výtokem a nezvykle silným svěděním.“ Téměř 50 procent respondentek nedokáže poznat rozdíl mezi těmito onemocněními a více než čtvrtina příznaky bakteriální vaginózy nezná.

Bakteriální vaginóza vzniká snížením množství bakterií mléčného kvašení, tzv. lactobacilů. Poševní prostředí se změní, zvýší se hladina pH a dojde k přemnožení tzv. špatných bakterií, které způsobí zánět. Faktorů, které vznik vaginózy ovlivňují, je několik, a české ženy je poměrně dobře znají. Koupání v bazénech, rybnících či koupalištích spolu s mokrými plavkami uvedla v průzkumu většina respondentek (61 %), nesprávnou intimní hygienu 55 %, pohlavní styk 45 %, užívání antibiotik zmínilo téměř 38 procent dotázaných. Vaginóze nesvědčí ani stres, což vnímá jako rizikové přes 22 procent žen. Méně pak ženy vnímají jako příčinu tohoto onemocnění diabetes (téměř 15 %), těhotenství (8%), antikoncepci (přes 3%) a menstruaci (necelá 3%).

Pokud ženy hledají informace o poševních infekcích, jejich první volbou je internet (60 %), teprve poté se jdou poradit s odborníky, ať s lékařem (více než 48 %) či v lékárně (20 %). Důležité je ale nejenom rozeznání příznaků, ale i správná léčba. V případě prvních obtíží bakteriální vaginózy se na lékaře obrátí téměř 28 procent žen, 15 procent respondentek se poradí v lékárně, 11 procent si pak dokáže určit vhodný způsob léčby samo.

Jedním z vhodných přípravků nejen na léčbu, ale i prevenci bakteriální vaginózy je přírodní vaginální gel Lactofeel, který díky obsahu kyseliny mléčné a glykogenu obnovuje přirozené pH pochvy a podporuje růst laktobacilů. Zároveň zabraňuje opakování infekcí v pochvě přirozeným způsobem. U žen, které trpí bakteriální vaginózou, je gel rovněž vhodný jako prevence po léčbě antibiotiky po sexuálním styku, menstruaci, návštěvě koupaliště či sauny.

Vážnou hrozbou může být bakteriální vaginóza v těhotenství, kdy může způsobit samovolný potrat, předčasný porod, zánět dělohy či horší hojení poporodních poranění. Správné pH v pochvě má také velký význam během přirozeného porodu při ochraně novorozence před infekcemi. V těchto případech je právě gel šetrným řešením, jelikož je to přírodní přípravek bez konzervačních látek a je vhodný tedy nejen pro těhotné, ale i kojící ženy. Jeho účinnost a bezpečnost je podložena klinickými studiemi.

Dle TZ

www.native.pr

Autor: MUDr. Olga Wildová