Rakovina

Účinný lék na karcinom ledviny nyní dostupnější


Kategorie: Aktuality Rakovina 
28.duben 2017

Proaktivní přístup zdravotních pojišťoven a rychlá reakce Státního ústavu pro kontrolu léčiv umožnili snížení ceny za léčivý přípravek Sutent o 5 %. Díky tomu bude tento lék v České republice od 1. 6. 2017 dostupný pro více onkologických pacientů.

Stalo se tak paradoxně i díky administrativní chybě: smlouva uzavřená mezi Thomayerovou nemocnicí a dodavatelem léku Sutent, která byla omylem zveřejněná včetně pasáže o zpětných bonusech, poukázala na běžnou praxi nemocnic, při které ceny léků účtované zdravotním pojišťovnám neodpovídají skutečně vynaloženým nákladům. V praxi tak pojišťovny za léky nemocnicím často zaplatí víc, než nemocnice dodavatelům léků. Zájmem zdravotních pojišťoven je ale z omezeného rozpočtu, se kterým disponují, uhradit nejmodernější léčbu co největšímu počtu pacientů. Cena léků je pro ně proto klíčová.

Svaz zdravotních pojišťoven ČR se tak začátkem roku rozhodl předložit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv žádost o revizi maximální ceny přípravku Sutent. Současně s tím se snaží zjistit co nejpřesnější informace ohledně pořizovací ceny tohoto léku přímo u poskytovatelů zdravotní péče.

Část nemocnic již informace poskytla, další reakce pojišťovny očekávají v následujících dnech. „Stále pokračujeme ve snaze zjistit od všech poskytovatelů zdravotní péče, za jakou průměrnou cenu tento léčebný přípravek pořizují. Pomohou nám tak při stanovení férové ceny, díky které by přípravek mohl být dostupný pro ještě více onkologických pacientů,“ potvrzuje Ing. Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Rozhodnutím Státního ústavu pro kontrolu léčiv tak dojde ode dne 1. 6. 2017 ke snížení ceny daného léku. Lék tak bude možné nasadit dalším 5 % pacientů s karcinomem ledviny a gastrointestinálními stromálními tumory. Dle TZ

www.bisonrose.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová