Medicína

AeskuLab zdarma zkontroluje glukózu a cholesterol


Kategorie: Aktuality 
10.duben 2017

V nově otevřené odběrové místnosti AeskuLab v pražských Modřanech je od dnešního dne možné nechat si zdarma vyšetřit hladiny glukózy a celkového cholesterolu v krvi. Akce potrvá až do pátku 21. dubna. Prevencí je možné snížit riziko vzniku cukrovky či srdečně-cévních onemocnění.

Vyšetření glukózy v krvi patří k nejzákladnějším ukazatelům zdravotního stavu jedince. Lékaři požadují toto vyšetření i v rámci preventivních prohlídek svých pacientů. Používá se k vyhledávání diabetu a poruch glukózové tolerance v populaci zdravých, bezpříznakových jedinců, neboť diabetes začíná často nenápadnými příznaky.

Vyhledávání je zvláště důležité u osob s rizikem vzniku diabetu, tj. u osob s rodinným výskytem diabetu, s nadváhou a starších osob. Změna hladiny glukózy v krvi, mimo normální rozmezí: 3,3 až 5,6 mmol/l, je obvykle doprovázena příznaky jako: zvýšená žízeň, zvýšené a časté močení, únava, zhoršení zraku (neostré vidění), pomalu se léčící infekce, pocení, třesavka, neklid, zmatenost aj.

Vyšetření cholesterolu se od jiných liší v tom, že není primárně určeno ke stanovení diagnózy, ale je určeno k odhadu rizika vzniku a rozvinutí srdečních chorob. Protože vysoký krevní cholesterol je spojován s kornatěním tepen, srdečními chorobami a zvýšenou možností úmrtí na infarkt, je vyšetření cholesterolu považováno za běžnou součást preventivní zdravotní péče.

Délka trvání akce: 10. - 21. 4. 2017

Vyšetření je zcela zdarma. Odběr krve pro stanovení glukózy musí být nalačno.

Adresa odběrové místnosti je Československého exilu 2175/36, Praha 4 – Modřany, přímo u zastávky Poliklinika Modřany, přízemí novostavby, cca 300 m od polikliniky.

PO-PÁ: 7:00-11:00 hod.

Tel.: 244 401 997

TZ.

 

 

 

www.prkonektor.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová