Nemoc a zdraví

Je nejvyšší čas na očkování proti klíšťové encefalitidě


Kategorie: Doporučené očkování Očkování Aktuality 
10.duben 2017

V loňském roce se v Česku nakazilo klíšťovou encefalitidou 565 lidí. To je nejvíce za poslední tři roky. A právě teď klíšťatům začíná nová sezóna. Na člověka útočí zpravidla od druhé poloviny března až do první poloviny listopadu. Nákaze, která může zanechat vážné trvalé následky a v krajním případě způsobit smrt, mohou ovšem lidé předcházet. Proti klíšťové encefalitidě totiž existuje účinná vakcína. Klienti VZP jsou si rizika stále více vědomi - loni jich čerpalo příspěvek na očkování 105 448, což je historický rekord.

 

„Klíšťata se v posledních dnech skutečně objevují. Lidé by si při pobytu v přírodě už měli dávat pozor,“ potvrdil Tomáš Vráblík, který se v Českém hydrometeorologickém ústavu zabývá mimo jiné prognózou aktivity klíšťat. Tu od jara do podzimu dvakrát týdně zveřejňuje, přičemž první letošní výhled se vydal již ve čtvrtek 23. března.

Pokud lidé nechtějí v přírodě riskovat nákazu klíšťovou encefalitidou, měli by se urychleně nechat očkovat. Klienti VZP mají možnost čerpat na očkování příspěvek až 500 korun.

 

TZ: Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

www.vzp.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová