Medicína

Lidská těla pod „drobnohledem“


Kategorie: Aktuality 
05.duben 2017

Společnost Philips, jedna z předních firem na poli zdravotnických technologií, uvedla na český trh angiografický přístroj Azurion, který představuje novou generaci miniinvazivní terapie, léčby řízené obrazem (Image Guided Therapy). Miniinvazivní terapie pomáhá především kardiologickým, neurologickým a onkologickým pacientům, jejichž zdravotní stav vyžaduje například výměnu srdeční chlopně, uzavření nebo naopak otevření cévy.

 

Přístroj byl zkonstruován v úzké spolupráci s řadou nemocnic na základě sledování potřeb odborných pracovišť. Umožňuje přímou léčbu pacienta v reálném čase, ale umožňuje i rychlý a snadný přístup k jeho zdravotní historii na obrazovce ve vyšetřovně. Jedná se o unikátní a ucelenou pracovní jednotku, díky které může léčba probíhat na zcela nové úrovni – jednoduše, efektivně, bezpečně a rychle.

Zařízení je řízeno novým operačním systémem ConnectOS, který plynule zabezpečuje hladké propojení informací v reálném čase ze všech relevantních technologií na operačním sále. Výsledkem nové koncepce je vysoká obrazová kvalita při ultra nízké dávce záření. Minimálně invazivní léčba některých nádorů pomocí katétru, ucpané cévy nebo poruchy srdečního rytmu může nyní být prováděna efektněji a efektivněji. Benefitem pro pacienty je šetrnější zákrok, a tím i kratší čas rekonvalescence.

Miniinvazivní terapie umožňuje léčbu i těch pacientů, kteří by kvůli svému zdravotnímu stavu nemohli podstoupit klasickou otevřenou operaci. Přístroj umožňuje lepší identifikaci a vizualizaci cílových orgánů a tkání, snadnější obsluhu operačních nástrojů i přesnější a rychlejší umístění instrumentů. Je to řídící centrum pro různé zdroje zdravotnických informací a zobrazení, usnadňuje vzájemné propojení léčebných a navigačních nástrojů s možností stálého přístupu ke zdravotním záznamům pacientů.

Cílem je umožnit lékaři přehled o veškerém dění na sále a nabídnout snadnou možnost jej ovlivňovat pouhým dotykem prstu, podobně jako pilot ve své kabině. Výsledkem jsou operace s lepšími výsledky trvající kratší dobu, z čehož ve výsledku má největší přínos samotný pacient. Dle TZ.

www.philips.com/azurion

www.philips.com/newscenter.

Autor: MUDr. Olga Wildová