Medicína

Praktičtí lékaři musí mít větší pravomoci.


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
23.březen 2017

Místopředseda TOP 09 Leoš Heger navrhuje zásadně rozšířit pravomoci praktických lékařů při předepisování léků. Praktici by nově nemuseli své pacienty posílat k jinému odborníkovi a mohli by lék předepsat přímo. Díky našemu návrhu získají pacienti léky na jednom místě a bez často dlouhých objednacích lhůt u specialisty.

Předepisování léků je dnes pro pacienty zbytečně nepohodlné. I s jednoznačnou diagnózou je praktický lékař musí často poslat na vyšetření ke specialistovi, důvodem bývá potřeba předepsat potřebné léky. Většinu z nich může předepsat i praktik, nejsou pak ale hrazeny ze zdravotního pojištění, zaplatit je musí pacient. Do novely o veřejném zdravotním pojištění proto navrhuji, aby měli praktičtí lékaři při psaní receptů širší pravomoci a mohli tak pacientům vystavit recept na léky včetně příslušné úhrady,“ uvedl místopředseda TOP 09 Leoš Heger. Výjimkou z navrhovaného systému mají být specifické situace, kdy se jedná o náročné stanovení diagnózy nebo nutnost provést konkrétní vyšetření u speciálního lékaře.

Systém zdravotní péče má být pro pacienta jednoduchý a pohodlný. „Můj návrh je součástí představy TOP 09 o moderním a efektivním systému zdravotní péče. Chci dosáhnout toho, aby pacienti nemuseli kvůli jednomu receptu zbytečně obíhat několik lékařů,“ říká Leoš Heger.

Poslanec Heger dále navrhuje, aby pacienti nemuseli platit za léky, které jim předepíše lékař jiné odbornosti. „Nesouhlasím s tím, aby nadále platilo omezení, kvůli kterému musí pacienti platit léky jenom proto, že jim recept předepsal jejich praktický lékař. V naprosté většině případů neexistují žádné pochybnosti o odbornosti praktika. Omezení je zavedeno pouze jako obstrukční mechanismus, který má hlídat výdaje ze zdravotního pojištění. Ve své novele proto navrhuji, aby bylo toto omezení zrušeno,“ řekl poslanec TOP 09 Leoš Heger. 

Kvůli nevyhovujícímu stavu se dnes navíc zbytečně utrácejí peníze. ­„Po vyšetření praktikem je často nutné téměř totožné vyšetření u specialisty, pro systém to představuje duplicitní výdaje. A vysvětluje se tím fakt, proč máme v České republice až dvojnásobné množství kontaktů pacienta s lékaři oproti zbytku Evropy,“ vysvětluje Leoš Heger. Zdůrazňuje ale, že návrhem nedochází ke zpochybnění potřebnosti specializované odborné péče, ani k omezení přístupu pacientů k ní. „Nakonec i pacient může, má-li pochybnosti o vedení léčby, specialistu navštívit sám bez doporučení praktického lékaře,“ vysvětluje Leoš Heger.

Vedle pohodlí pacienta se návrh snaží podpořit odborné postavení praktických lékařů v našem zdravotnictví. Nedostatečná podpora primární péče je předmětem časté kritiky všech zahraničních odborníků, kteří se k našemu systému vyjadřují. Dle TZ

Leoš Heger, poslanec, místopředseda TOP 09

Autor: MUDr. Olga Wildová