Novinky ze zdravotnictví

Výzva ČLK


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví Aktuality 
10.březen 2017

Vážené kolegyně a kolegové,

věnujte pozornost informaci o návrhu poslanců Rostislava Vyzuly (ANO) a dalších na vydání zákona o elektronizaci zdravotnictví a o změně zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Jedná se o poslanecký návrh, což umožňuje obejít podstatnou část legislativního procesu a přijmout návrh bez širší diskuse.

 

Česká lékařská komora nebyla o návrhu informována, návrh s ní nebyl konzultován a nebylo nám ani umožněno uplatnit své připomínky. Návrh získala komora neoficiální cestou. V případě schválení by přitom zákon zásadním způsobem ovlivnil podmínky poskytování lékařské péče i provozu zdravotnických zařízení a závažným způsobem změnil pravidla nakládání s
citlivými osobními údaji pacientů.

Jako prezident profesní lékařské samosprávy proti takovému postupu zákonodárců důrazně protestuji. Česká lékařská komora udělá vše proto, aby nebezpečný návrh, jehož motivem je možná snaha o politické zviditelnění, či jiné nám dosud utajené důvody, nebyl schválen. Jen pro ilustraci nesmyslnosti a diletantského zpracování návrhu si dovolím upozornit například na § 57 odst. 5 změněného zákona o zdravotních službách, který ukládá poskytovateli zdravotních služeb povinnost, aby v případě, že očekává své vlastní úmrtí, zřídil přístup ke zdravotnické dokumentaci svých pacientů příslušnému správnímu orgánu. (5) Poskytovatel, který vede zdravotnickou dokumentaci v elektronické
podobě, má povinnost zajistit, aby v případě zániku poskytovatelova oprávnění k poskytování zdravotních služeb z důvodu úmrtí byl zřízen přístup ke zdravotnické dokumentaci příslušnému správnímu orgánu.
Podobných nesmyslů je v diletantsky zpracovaném návrhu, který nerespektuje zákon o ochraně osobních údajů ani směrnici o kybernetické bezpečnosti, celá řada.

ČLK vyzývá předsedu zdravotního výboru PS prof. Vyzulu a jeho kolegy, aby svůj hloupý návrh stáhli z dalšího projednávání.

MUDr. Milan Kubek – prezident ČLK
PS: Další informace naleznete na:
http://www.lkcr.cz/aktuality-322.html?do[loadData]=1&itemKey=cz_99714

 

Autor: MUDr. Olga Wildová