Medicína

Žiješ srdcem – kampaň prevence kardiovaskulárních onemocnění


Kategorie: Aktuality 
15.březen 2017

Po první úspěšné kampani Sahám si na ně každý měsíc (#prsakoule), zaměřenou na prevenci rakoviny prsou a varlat, spouští nezisková organizace Loono novou, tentokrát cílenou na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Celý rok budou studenti lékařských fakult pořádat na toto téma pracovní semináře ve školách, firmách i na festivalech. Aby mohlo Loono své plány uskutečnit, pořádá veřejnou sbírku na crowdfundingovém portálu Hithit – konkrétně pod odkazem http://bit.ly/srdcenahithitu. Jejím cílem je nejen upozornit na tuto problematiku, která se týká stále mladších lidí, ale také vybrat 185 000 korun na nákup školících pomůcek. Sbírka byla zahájená na Hithit 5. března  a potrvá do 18. dubna 2017. Pokud se podaří vybrat tuto částku, Nadace Vodafone ji zdvojnásobí.

Právě kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR, tvoří přibližně 47 procent všech úmrtí. V roce 2015 v jejich důsledku zemřelo 60 000 osob – z toho 27 000 na ischemickou chorobu srdeční a 10 000 na cévní mozkovou příhodu. Zrádná jsou tím, že nejsou vidět, ani nebolí. Projeví se až v okamžiku, kdy je již „příliš pozdě“, což lidé často netuší. Je tedy důležité věnovat dostatečnou pozornost preventivním opatřením – zdravému životnímu stylu a preventivním prohlídkám. Díky tomu lze snížit riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a jejich komplikací.

„Srdce má každý z nás, díky němu žijeme a prožíváme veškeré naše radosti i starosti. Na rozdíl od prsou či varlat si na něj nesáhneme, pečovat o něj ale lze. „Naší novou kampaní Žiješ srdcem chceme lidi naučit, jak na to správně jít a zachránit tak život nejen sobě, ale i lidem ve svém okolí,“ říká zakladatelka neziskovky Loono Kateřina Vacková, studentka 6. ročníku 1. lékařské fakulty UK. Cílem je prostřednictvím seminářů, mediální a online kampaně vzdělat širokou veřejnost v oblasti prevence a včasné diagnostiky kardiovaskulárních onemocnění. To vše laicky srozumitelnou, nezastrašující komunikací, která osloví i mladou generaci. „V kampani #prsakoule vyškolilo Loono více než 12 tisíc lidí a 32 z nich si odhalilo rakovinu včas,“ upozornila Kateřina Vacková.

Loono zaštítila 1. lékařská fakulta UK a po dobré zkušenosti s projektem zaměřeným na osvětu v oblasti prevence rakoviny prsou a varlat podpořila i kampaň Žiješ srdcem. „Fakulta s radostí převzala odbornou garanci nad veřejně prospěšným projektem, který naši lékaři pomohou rozvinout po odborné stránce,“ uvedl děkan 1. LF UK prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc. Podle něj je důležité, že mladí lidé už během studia medicíny dělají něco navíc a snaží se propagovat prevenci a zdravý životní styl. Může to napovědět, že se stanou dobrými lékaři. A navíc mladí nejlépe osloví své vrstevníky.
Loono připravuje i výstavu, pro niž přední čeští designéři vytvoří díla inspirovaná tématem srdce. Výstava bude hlavním charitativním projektem Designbloku na konci října 2017, během listopadu pak bude k vidění v pražské Galerii DSC a v dalších městech. Výstavu doprovodí workshopy a přednášky.

Nejbližší vzdělávací workshopy a přednášky Loono:

 

-       21. 3. Výživou ke zdravému srdci (Brno)

-       1. 4. Půlmaraton za Žiješ srdcem

-       8. 4. Loono žije srdcem

-       11. 4. Pohybem ke zdravému srdci (Brno)

Srdce pracuje 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, 365 dnů v roce, má hmotnost: 290–350 g (nemocné až 1000 g), počet tepů za minutu/hodinu/den: 70/4200/100800, za minutu přečerpá 5 litrů krve, to je denně 7000 litrů, muž má v těle 5,4 litru krve a žena má v těle 4,5 litru krve.

Zakladatelkou neziskové organizace Loono je Kateřina Vacková, studentka 6. ročníku 1. LF UK, jíž před třemi lety diagnostikovali zhoubný nádor na vaječníku. Kateřina chce motivovat další mladé lidi, aby na své zdraví mysleli včas. Loono má ve svých řadách převážně studenty lékařských fakult. Odbornými garanty jsou lékaři z oborů gynekologie, urologie, praktického lékařství i kardiologie.  Záštitu převzala 1. lékařská fakulta UK, kde většina mediků a zdravotních sester z Loono studuje.

http://prsakoule.cz/

https://www.hithit.com/cs/project/3419/zijes-srdcem

http://www.lf1.cuni.cz/

 Dle TZ www.lf1.cuni.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová