Rakovina

Tabuizování zdravotního stavu může způsobit trauma


Kategorie: Rakovina Aktuality 
27.únor 2017

Podle průzkumu pro pacientskou organizaci Mamma HELP by téměř 20 % žen před svými dětmi tajilo diagnózu rakoviny prsu. Děti by podle nich taková zpráva vystrašila, případně by jí stejně nerozuměly. Podle psychologů je ale důležité s dětmi o nemoci hovořit otevřeně. Zatajování či záměrné mlčení jsou pro děti velmi stresující. Mamma HELP proto nově nabízí pražským ženám s rakovinou prsu psychologickou poradnu zaměřenou právě na rodinnou komunikaci v době, kdy matka prochází fyzicky i psychicky náročným obdobím. Pokud se pilotní provoz v pražském centru osvědčí, otevřou se podobné poradny také v dalších městech, kde organizace působí. 

Vysvětlit diagnózu rakoviny prsu dětem a připravit je na to, jak ovlivní každodenní život rodiny, je pro řadu pacientek velmi těžké. Možná proto průzkum mezi ženami ve věku 25-50 let odhalil, že každá pátá by o své nemoci s dětmi nemluvila. Jako nejčastější důvod uváděly, že by to děti příliš vystrašilo (69 %), nebo by tomu stejně nerozuměly (32,7 %). I ženy, které by o své nemoci s dětmi mluvily, zvažují, v jakém věku je možné dítě do problematiky zatáhnout. Více než třetina se domnívá, že nejdříve v mladším školním věku, předškoláky by informovala jen pětina.

Podle onkopsycholožky Marie Zemanové je ale možné rakovinu prsu vysvětlit i velmi malým dětem, pokud rodiče použijí srozumitelnou formu.Už i batolata citlivě vnímají změnu atmosféry v rodině – strach, úzkost, smutek – a reagují na ni. Nejčastěji tím, že začnou zlobit, jsou lítostivé, nebo začnou být více bojácné apod. Je velmi důležité, aby se v rodině o nemoci matky mluvilo otevřeně. V atmosféře informačního embarga totiž dítě nemůže sdílet svůj strach, ani hýčkat si naději na úspěšné vyléčení. Komunikační blok může následně v dospělosti vyústit v trauma. 

Pacientská organizace Mamma HELP proto pro pacientky v Praze otevřela novou psychologickou poradnu zaměřenou právě na tuto citlivou problematiku. Její vznik inspirovaly přímo členky sdružení, které si bolestnou zkušeností, jak mluvit s dětmi o nemoci, samy prošly. Psycholog vytvoří bezpečné prostředí, vystupuje jako moderátor, zprostředkuje komunikaci mezi členy rodiny. Podpoří matku, aby se nebála o nemoci mluvit. To se následně přenese do klidnější atmosféry v rodině.

 Poradna je zatím v činnosti v pilotním provozu, pokud se osvědčí, vznikne i v dalších městech, kde Mamma HELP působí. Otevření specializované odborné poradny pro onkologicky nemocné ženy s dětmi na půdě pražského Mamma HELP centra je reakcí na malou dostupnost této péče v ČR obecně a vrůstající počet pacientek s touto diagnózou mezi ženami mladšího věku.

 Průzkum pro pacientskou organizaci Mamma HELP byl realizován v lednu 2017 na reprezentativním vzorku 525 respondentek ve věkovém rozmezí 25 - 50 let  prostřednictvím aplikace Instant. Dle TZ.

www.mammahelp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová