Střevní obtíže

Crohnova choroba a možnost léčby


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky Střevní obtíže 
13.únor 2017

 

Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou trpí více než 40 tisíc Čechů. Na moderní léčbu dosáhne jen zlomek z nich. Pomoci by měl pacientský registr a nové biosimilární léky.

 Crohnova choroba a ulcerózní kolitida patří mezi tzv. idiopatické střevní záněty. Mezi symptomy těchto onemocnění patří velké bolesti břicha a časté průjmy. Současná medicína bohužel stále nezná příčiny, které nemoci způsobují. U mnoha pacientů by měla být indikována moderní biologická léčba, u níž ovšem roční náklady na léčbu přesahují 300 000 Kč. Podle údajů z nového registru přitom moderní biologickou léčbu dostává pouze 11 % pacientů. Možné řešení nabízejí stejně účinné, ale cenově dostupnější biosimilární léky. Mezi léty 2013 až 2016 díky nim dosáhlo na moderní léčbu o téměř polovinu více pacientů a biosimilární léky dnes užívá 1 200 z nich.

 „Nemoci postihují často mladé lidi v klíčovém období života, kdy se rozhodují o své budoucnosti, hledají si partnery a zároveň sami sebe. Onemocnění zásadně vstupuje do jejich života a limituje je," říká PhDr. Martina Pfeiferová, předsedkyně pacientské organizace Pacienti IBD.

 „Jsem přesvědčen, že stejnou roli, jakou mají generika u malých molekul, sehrají i biosimilární léčiva, což povede k zlepšení dostupnosti léčby, zejména díky významnému snížení ceny," říká prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., z Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty ISCARE a z Ústavu lékařské biochemie 1. LF UK a VFN v Praze.

Stejného názoru je i výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Mgr. Martin Mátl. „Nové biosimilární přípravky na našem trhu významně zvyšují dostupnost moderní léčby u pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. V tuto chvíli jsou biosimilární infliximaby podávány u 40 % pacientů léčených infliximabem a předpokládáme, že v roce 2017 se toto číslo zvýší až na více než 50 %. Dle TZ.

www.fleishman.com

www.iscare.cz

www.aff.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová