Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP- úhrada léčby v klimakteriu


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
25.leden 2017

Jaké jsou možnosti léčby klimakterických potíží a co z toho hradí pojišťovna?

Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Klimakterium je přirozený proces v životě ženy, období vyhasínání pohlavního cyklu. Základní příčinou rozvoje níže popisovaných změn je pokles hladiny ženského pohlavního hormonu estrogenu, který je produkován vaječníky. Akutní příznaky klimakteria se dostavují u většiny žen a mohou významně snížit kvalitu života.

Jde především o psychické potíže (nespavost, podrážděnost, plačtivost, prudké změny nálad, ztráta libida atd.) a vazomotorické změny (návaly horka, pocení, bušení srdce). Tyto příznaky může žena do jisté míry ovlivnit sama. Přispívá k tomu zvýšení pohybové aktivity (cvičení či rychlá chůze alespoň 3x týdně po 30 min.), což navíc pomáhá k udržování kostní hmoty a optimální tělesné hmotnosti. Důležitá je také úprava jídelníčku – omezení kávy, kořeněných jídel, alkoholu, dostatečný pitný režim. Luštěniny, sója, rostlinné oleje, čerstvá zelenina a ovoce zvyšují příjem fytoestrogenů v optimální kombinaci s potřebnými vitaminy a minerály. Případné užívání volně prodejných léčiv a doplňků stravy s obsahem isoflavonoidů a fytoestrogenů je ale třeba vždy konzultovat s lékařem. Tyto doplňky stravy nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

V určitém časovém odstupu se pak vyvinou chronické příznaky klimakteria. Mezi ně řadíme urogenitální atrofie (porucha růstu sliznice pochvy a močových cest), zvýšené riziko vzniku osteoporózy, aterosklerózy, infarktu myokardu a centrální mozkové příhody. Nedostatkem estrogenů je ovlivněn i metabolismus lipidů a karbohydrátů, takže se například zvyšuje inzulínová rezistence, tedy riziko obezity a cukrovky. Rovněž dochází ke zvyšování hladiny cholesterolu.

Většině těchto problémů dokáže buď zcela předejít, nebo je alespoň významně zmírnit hormonální substituční léčba. Hormonální substituční terapie (HRT) je skupina preparátů s pohlavními hormony určená k podávání při nedostatku estrogenů. Pokud obsahuje pouze estrogeny, je označována jako estrogenní substituční terapie (ERT). Některé ženy zatím stále ještě považují hormonální substituci za cosi „nepřirozeného". Avšak obavy z možných komplikací nejsou namístě, protože její nasazení vždy předchází pečlivé vyšetření gynekologické, ultrazvukové, laboratorní vyšetření krve a mamografické vyšetření. V průběhu léčby se tato vyšetření pravidelně opakují.

Hormonální substituční terapie je dnes každodenní záležitostí téměř všech gynekologických ambulancí a nabídka různých preparátů a lékových forem se v poslední době značně rozšířila. Může být podávána v tabletách, formou náplastí nebo injekčně. Gynekolog má tedy k dispozici rozsáhlý sortiment přípravků k hormonální substituci, které pojišťovna v indikovaných případech částečně či dokonce plně hradí.

Lokální estrogenní léčba může být vhodnou formou léčby i pro ženy, které nemohou užívat systémovou hormonální terapii. Může pozitivně ovlivnit atrofii poševní sliznice, odstranit opakované výtoky, nepříjemné pocity, bolest při pohlavním styku a pomoci léčit potíže spojené s únikem moči. Tuto léčba může být zahájena i s větším odstupem od přechodu a v léčbě lze pokračovat dlouhodobě. I tyto lokální přípravky jsou v indikovaných případech částečně hrazeny pojišťovnou.

Připomínáme, že právě v období klimakteria začínají být velmi důležité některé preventivní prohlídky a screeningová vyšetření. Ženy by rozhodně neměly zapomínat na preventivní mamografická vyšetření jednou za dva roky a na screening karcinomu děložního hrdla v rámci každoroční preventivní gynekologické prohlídky.

 

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová