Medicína

Novela zákona o pojistném


Kategorie: Aktuality 
12.leden 2017

Stěžejní počin pro financování českého zdravotnictví čeká v pátek 13. ledna 2017 Poslaneckou sněmovnu PČR. Bude ve 3. čtení schvalovat novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, která umožňuje spravedlivější úpravu stávajícího přerozdělení pojistného.

Nyní se přerozděluje pouze podle věku a pohlaví, tento systém ale není schopen zohledňovat skutečnou nákladnost pojištěnců. Proto se navrhuje zohlednit chronické nemoci. Jejich léčení je stále dražší a dražší.  

"Je to malý krok pro veřejné pojištění, ale velký krok pro české zdravotnictví,“ poznamenává Jan Hůlek, ředitel pro vnější vztahy EUC. “Česká medicína je silná v léčení akutních problémů, náročné operace řadí Česko na světovou špici a jsou navíc mediálně zajímavé. Dlouho se u nás ale podceňovalo a zapomínalo na největší nebezpečí českého zdravotnictví – narůst chronických nemocí. A to by se mělo novelou zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění změnit. Nebude se plánovat jen od jedné úhradové vyhlášky ke druhé, bude prostor pro koncepční programy péče."  TZ.

 

 

Pro více informací media@euc.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová