Medicína

Kritické stavy v porodnictví


Kategorie: Aktuality Novinky ze zdravotnictví 
13.leden 2017

Akce, uskutečněná v prosinci 2016 patřila do kreditního systému celoživotního vzdělávání lékařů i vybraných nelékařských spolupracovníků. Program byl sestaven z požadovaných přednášek. Obohatily ho sekce, věnované kazuistikám z terénu s širším rozborem zdůrazňujícím nejen timing v naléhavých případech, ale i současnou bezpodmínečnou víceoborovou spolupráci, včasné směrování, indikaci a možnosti centrové péče v komplikovaných případech. Běžná byla videa, zejména s  operačními postupy v náročných porodnických situacích.

Úvodem byly statistické údaje o mateřské mortalitě a perinatální mortalitě (prof. Velebil). Bylo upozorněno, jak je velmi obtížné uvedené údaje na rozdíl od minulosti do odborného i statistického přehledu získávat a případy probírat s náležitou zpětnou vazbou. Jedním z vážných důvodů je i riziko medializace a právních důsledků.

Témata se soustředila především na porodnictví v klinickém pohledu, na vedení porodu, na jeho úskalí, na porodní krvácení ohrožující život, na postup při ruptuře dělohy po předchozím císařském řezu, na poporodní adaptaci novorozence, na novinky v neodkladné resuscitaci těhotných a rodiček, na vliv  komorbidit a věku těhotných v současné době, na nové požadavky ve znalecké činnosti.

Velká pozornost byla opět věnována kontroverzi domácích porodů, jejichž bezpečnost pro rodičku ani pro novorozence během porodu není zajištěna. Nechyběly ani studie o nových biomarkerech s užitím videoprojekcí, byly uvedeny angiologické intervence – s embolizací při neztišitelném krvácení; zdůraznila se nutnost sítě 24/7 specializovaných center, potřeba pohotových operátorek zdravotnických operačních středisek v zajišťování sekundárních transportů a avíza pro přijímací porodnická zařízení.  Hovořilo se rovněž o problematice drog v těhotenství, o rizicích abstinenčního syndromu novorozence – o možnostech optimálního řešení společně s neonatology. V diskusi se projevily i obavy z  nezájmu nových lékařů o specializaci v porodnictví, o klinickou praxi v porodnictví – a to nejen pro časovou a psychofyzickou náročnost, ale i z důvodů obav z medicínskoprávních následků a útočné medializace.

Přednášky jsou uveřejněny pro zájemce na webových stránkách www.PORODNICE.com .

 

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

Autor: MUDr. Olga Wildová