Antikoncepce

Asistovaná reprodukce může pomoci i k přirozenému početí


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
12.prosinec 2016

I když má dnešní reprodukční medicína vynikající výsledky, ne každé ženě se po IVF léčbě podaří otěhotnět. Někdy má neúspěch zjistitelné příčiny, jindy se příčina zjistit nedá. „V každém případě po neúspěšné IVF léčbě doporučujeme pacientkám odpočinek. Je to důležité pro psychiku, a navíc někdy pacientky otěhotní v mezidobí přirozenou cestou,“ vysvětluje MUDr. Jan Štelcl, primář Institutu reprodukční medicíny Unica.

Ačkoliv studie publikovaná před pár lety v časopise Americké společnosti pro reprodukční medicínu (ASRM) poukázala na to, že doba mezi jednotlivými IVF cykly nijak výrazně neovlivňuje šanci na úspěšné otěhotnění – a že je tedy jedno, jestli pár počká s dalším pokusem několik měsíců nebo jej podstoupí ihned, doporučuje se počkat několik měsíců.

U části žen se v běžných menstruačních cyklech neuvolňují vždy z vaječníků vajíčka, dochází k tzv. anovulačnímu cyklu i při relativně pravidelné menstruaci. Při IVF léčbě na vaječníky působí folikulostimulační hormone (FSH), vaječníky se na čas „probudí´ a začnou vajíčka produkovat. Efekt pak většinou přetrvává 3 až 4 měsíce a v té době může žena zcela normálně otěhotnět.

Samotné stimulaci vaječníků obvykle předchází primární léčba, například úprava hormonální nerovnováhy v těle ženy, ať už pomocí léků, nebo pouhou úpravou životního stylu, což rovněž zvyšuje šanci na přirozené otěhotnění. První IVF cyklus bývá svým způsobem diagnostický – zjišťuje se, jak vaječníky konkrétní pacientky reagují, jaká je jejich kapacita, jaká je kvalita vajíček a jak se následně vyvíjejí embrya. Jedno z nich se přenáší do dělohy a další embrya se doporučují zmrazit v tekutém dusíku. Taková embrya se mohou přenést do dělohy kdykoliv později. V současné době odborníci doporučují přenášet pouze jedno embryo místo dvou. Ví se, že u dvojčat je výrazně vyšší riziko potratu, předčasného porodu a dalších komplikací.

 Pro páry je léčba neplodnosti psychicky velmi náročnou záležitostí. Obzvlášť, pokud se první IVF cyklus nezdaří a léčbu je nutné zopakovat. Jednou z důležitých podmínek úspěšného otěhotnění je psychická pohoda, proto se doporučuje páru, aby si několik měsíců odpočinul, případně vyhledal psychologickou pomoc, která má obvykle příznivý vliv na celkový průběh léčby.

Výjimku tvoří pacientky, kterým je kolem čtyřiceti let. V těchto případech se už opravdu hraje o čas, respektive o to, jestli jejich vaječníky ještě budou schopné vyprodukovat zdravá vajíčka. Proto se těmto pacientkám doporučuje naopak na nic nečekat, a pokud se první IVF cyklus nezdaří, rovnou navázat dalším.

Podle doposud provedených studií není známo, že by větší počet IVF cyklů měl negativní vliv na zdraví ženy. Počet IVF cyklů není nijak omezen ani zákonem, lékaři však mohou léčit pacientky jen do jejich dosaženého věku 49 let. Pojišťovny hradí pacientkám do 39. let věku tři léčebné cykly, čtyři pak v případě, že se během prvních dvou cyklů přenáší pouze jedno embryo. Pro běžnou populaci bývá opakovaná léčba poměrně nákladná. I když několik cyklů hradí pojišťovna, pacienti si částečně hradí léky a také se jim doporučuje připlatit si za nadstandardní metody a výkony, které naději na úspěch zvyšují. Například výběr co nejlepší spermie, její přenos do vajíčka nebo sledování vývoje embryí ve speciálním inkubátoru,

Věk ženy a kvalita jejích vajíček je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují vyhlídky na nekomplikované těhotenství. Proto se apeluje na všechny – pokud se chtějí těšit ze zdravých dětí, aby neodkládaly těhotenství až po třicátých narozeninách!. Pokud si žena není jistá svými možnostmi na početí potomka, ať se obrátí na kterékoliv centrum asistované reprodukce. Konzultace je nezávazná a do 39 let ji třikrát hradí zdravotní pojišťovna. Dle TZ.

 www.im-pr.cz

 www.unica.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová