Medicína

„Bouráme zdi předsudků“


Kategorie: Aktuality 
27.říjen 2016

Fokus Praha letos opět bude na Designbloku. Tentokrát pracovníci připravili interaktivní audiovizuální expozici s názvem „Bouráme zdi předsudků“.  (viz Videopozvánka zde!) .

Navazuje tak na loňský úspěšný koncept s mottem SVOBODA UZDRAVUJE. Lidé si zde mohli na vlastní kůži vyzkoušet svěrací kazajky v imitované izolační místnosti, nechat se zavřít v klecovém lůžku nebo se podívat na šokující film, jak probíhala deinstitucionalizace psychiatrického zařízení v Itálii. Pracovníci se tak snažili poukázat na potřebnost reformy psychiatrické péče v ČR.

Téma letošního Designbloku je sport, a tak akce chce vtáhnout návštěvníky k aktivnímu zapojení, ke hře, kde se propojuje fyzická aktivita se zábavou a s příležitostí něco se dozvědět. Smyslem expozice je vyvracet mýty a skoncovat s předsudky, které ve společnosti ohledně duševního zdraví a nemocí panují. To vše s atraktivním využitím moderních technologií.

Interaktivní videomaping  speciálně pro Designblok  vyvinula společnost AV Media, která s Fokusem na tomto projektu spolupracuje, a která rovněž poskytla technické vybavení pro expozici. Účastníci se budou také moct připojit svým podpisem ke kampani bojující s předsudky a mýty o duševních nemocech.

Expozice Designblok bude v  pravém křídle Veletržního paláce v samostatném výstavním prostoru na galerii vlevo v době od 27. – 31. 10. 2016 na pražském Výstavišti.

Fokus Praha je nezisková organizace, která už více než 25 let podporuje lidi s duševním onemocněním. Nabízí především sociální a zdravotní komunitní služby. Vzdělává odbornou veřejnost. Provozuje sociální firmy, jejichž smyslem je důstojné a smysluplné zaměstnávání lidí, kteří jsou znevýhodnění na otevřeném trhu práce. Zapojuje se do reformy psychiatrické péče a bojuje se stigmatizací lidí s duševním onemocněním. (Dle TZ).

http://www.avmedia.cz

www.fokus-praha.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová